Nemzeti érdekérvényesítés

Az egyhangú döntéshozatal eltörlése a tagállamok szuverenitását ássa alá

2022. 12. 14.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a tagállami vétójoggal való visszaélésekkel szembeni védekezésről tartottak vitát. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során hangsúlyozta, már a vita címe is elfogultságot tükröz. Amit a balliberális mainstream félrevezetően vétónak nevez, az nem más, mint az Alapszerződésekben rögzített egyhangú döntéshozatal, ami a jóhiszemű együttműködés alapja. Ellehetetleníti a másképp gondolkodás és az egyet nem értés lehetőségét és aláássa az európai egységet is, ha a szerződéseket ilyen mértékben nem tisztelik.

„Az európai integrációt a tagállamok hozták létre, ők a szerződések urai. Az Unió alapítói nem véletlenül követelték meg, hogy a tagállamok megőrizzék a jogukat arra, hogy a számukra fontos területeken kizárólag az ő egyetértésükkel lehessen felettük dönteni.” – mondta Gál Kinga. „Az egyhangú döntéshozatal eltörlése a tagállamok szuverenitását szüntetné meg, a brüsszeli centralizáció kiteljesedését eredményezné. Az Unió nem válhat a föderalista érdekeket kiszolgáló Európai Egyesült Államokká” – hangsúlyozta a képviselő.

Gál Kinga szerint elfogadhatatlan a vétókérdéssel kapcsolatosan felállított kettős mérce az Európai Unióban. „Súlyosan hipokrita magatartás, hogy miközben Magyarországot az európai egység szétverésével és vétózással vádolják igaztalanul, amikor bátran kiáll álláspontja és értékei mellett, addig régi tagállamok következmények nélkül megtehetik ezt sokkal súlyosabb ügyekben. Ezeket az eseteket azonban csak az „egyetértés hiányának” lehet nevezni, sosem vétónak” – mutatott rá a képviselő.