Látogatócsoport

Autonómia és stabilitás Európában

Autonómia és stabilitás Európában

2016. 04. 19.

Az Autonómia és stabilitás Európában című rendezvényen elhangzott véleménye szerint a diszkrimináció tilalmának elve, illetve a "nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek" emberi jogainak védelme csak felületi kezelését jelenti a kisebbségek valós problémáinak. Ezek legfeljebb lassítani képesek a kisebb nemzeti közösségek rohamos identitásvesztését és drámai pusztulását – fogalmazott.

Kiemelte, hogy Andreas Gross, az Európa Tanács képviselőjének korábbi jelentése már címében is megfogalmazza az autonómia és stabilitás közötti szoros összefüggést, amikor "az autonóm régiók pozitív tapasztalatairól mint az európai konfliktusmegoldás ihletforrásáról" értekezik.

Gál Kinga, a Fidesz-KDNP EP-képviselője beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió csak a csatlakozási folyamat alatt fogalmaz meg elvárásokat a kisebbségeket érintő kérdésekben a tagjelölt országgal szemben, később már nem tulajdonít jelentőséget betartásuknak.

Európa ajtaja csak résnyire nyitott a kisebbségek előtt, de ezt az ajtót teljesen ki kell nyitni azért, hogy minden európai polgár otthon érezhesse magát benn – fogalmazott.

Véleménye szerint az Európa Tanács által használt objektív szempontokat használó mérőszámra, általánosan használható uniós norma bevezetésére lenne szükség az egyes nemzeti kisebbségek, európai hagyományokkal rendelkező közösségek érdekeiért folytatott küzdelemben.

A konferencián Gál Kinga meghívására részt vettek a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársai is, akik egy 30 fős csoporttal érkeztek az Európai Parlamentbe. Gál Kinga – felszólalási idejét megosztva – átadta a szót Csóti Györgynek, az Intézet igazgatójának is, aki felszólalásában a Trianon által szétszabdalt magyarság megmaradásának alapvető feltételeként szólt az autonómiáról, a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács brüsszeli nyilatkozatát idézve. „A Kárpát-medencei magyarság kérdése európai ügy, az Unió stabilitásának kérdése is egyben” – hangoztatta az Országgyűlés volt képviselője.

Az Intézet munkatársai külön megbeszélést folytattak Gál Kingával, aki részletesen bemutatta munkájának aktuális fejezeteit és válaszolt a látogatócsoport részéről feltett kérdésekre is.