Kisebbségvédelem

Állítsák vissza a magyar feliratokat a Babes-Bolyai Egyetemen! – nyílt levél, közös nyilatkozat

Állítsák vissza a magyar feliratokat a Babes-Bolyai Egyetemen! – nyílt levél, közös nyilatkozat

2006. 12. 07.

Felháborító és cinikus, hogy a miközben Hantz Pétert és Kovács Lehelt elbocsátják az egyetemről, a Babes-Bolyai Brüsszelben, az Európai Parlament épületében propagandakampányt szervez önmagáról. Azt meri állítani magáról, hogy a multikulturalitás bástyája. Ez hazugság.

Képmutatás az is, hogy miközben az Egyetem erőszakkal távolítja el a magyar nyelvű feliratokat, Leonard ORBAN a nyelvi sokszínűségért felelős román biztos-jelölt az Európai Parlamenti meghallgatásán azt mondja, hogy ő egy "olyan országból jön, mely a kisebbség jogainak tiszteletben tartása és védelme téren jelentős előrehaladást ért el".

Elfogadhatatlan, hogy Romániában a Babes-Bolyai Egyetem az Európai Bizottság és az Európai Parlament többszöri felszólítása ellenére is semmibe veszi országa uniós csatlakozási feltételeit. Felszólítjuk Romániát, hogy teljesítse a kisebbségi jogok terén előírt kötelezettségeit, saját vállalásait!

Megismételjük a Magyar Néppárti, Szocialista és Liberális Delegáció huszonnégy magyar képviselője közös nyilatkozatát. Újra felszólítjuk az egyetem szenátusát, hogy saját egy éve hatályban lévő rendeletét hajtsa végre; a román nyelvű feliratok mellé a magyar és német feliratokat is függessze ki! Mi magyarországi európai parlamenti képviselők a leghatározottabban tiltakozunk az egyetem két tanárának elbocsátása ellen. Követeljük, hogy helyezzék vissza állásukba az elbocsátott oktatókat, tegyenek konkrét intézkedéseket annak érdekében, hogy a háromnyelvűség tükröződjön az egyetemi élet mindennapjaiban, állítsák vissza az önálló magyar karokat!

Az Európai Unió nem tűrhet meg hasonló támadásokat alapvető értékei ellen! Mi, magyar európai parlamenti képviselők minden európai fórumot fel fogunk használni, hogy a többnyelvűséget, az anyanyelvhasználatot biztosítsuk az erdélyi magyar felsőoktatásban.

Tiszteletünket fejezzük ki a magyar rektor-helyetteseknek, tanszékvezetőknek, akik tiltakozásuk jeléül lemondtak állásukról. Üdvözöljük a magyar oktatók és diákok békés, de határozott kiállását, az aláírások ezreit, az RMDSZ, a teljes erdélyi magyar közösség szolidaritását! Ezért fontos a mai tüntetés is, ez a magyar szolidaritás, most mindenekelőtt erre van szükség!

Ez a küzdelem nem csak a romániai magyar nemzeti közösség, hanem egész Románia érdeke, mert az ország csak így lehet hiteles Európa, az Európai Unió szemében.

Kívánunk közös küzdelmünkhöz kitartást, erőt, határozottságot és bölcsességet! Nem vagyunk egyedül, Európa velünk van!

 

Brüsszel, 2006. december 05.
 

 

 

Gál Kinga

 

Tabajdi Csaba

 

Szent-Iványi István