Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

Álcivilek álproblémája az Európai Parlament napirendjén

2018. 02. 08.

’A civil társadalom csökkenő tere’ elnevezésű, mérsékelt érdeklődést kiváltó parlamenti vitában a szokásoshoz híven számos támadás érte a magyar kormányt a baloldal részéről. Gál Kinga fideszes EP-képviselő a vita kapcsán elmondta: „Magyarországon több mint 60.000 civil szervezet működik problémamentesen, ám a szervezetek csupán kevesebb mint 1 százaléka törekszik politikai befolyásra. Teszik mindezt anélkül, hogy bármilyen demokratikus elszámoltathatósággal rendelkeznének, így csakis álproblémaként értelmezhető e szervezetek Európát telekiabáló felháborodása”.

 

Magyarországon nagy tiszteletnek örvendenek a civil szervezetek, hiszen ezek az állampolgárok önkéntes szerveződései, a társadalmi-kulturális élet fontos alkotóelemei, melyek tevékenységük révén hozzájárulnak a társadalmi problémák hatékony kezeléséhez és a közösségi szükségletek kielégítéséhez.

A civil szervezetek fontos szerephez jutnak a közvélemény formálásában, ezért alapvető közérdek fűződik ahhoz, hogy a társadalom egészének egyértelmű legyen, milyen érdekeket képviselnek. A külföldről támogatott civil szervezetek átláthatósága rendkívül fontos jogállami követelmény, ami mindenkire vonatkozik.

Gál Kinga szerint a transzparenciát hirdető civil szervezetektől elvárható, hogy saját maguk esetében is eleget tegyenek az átláthatóság követelményének és nyilvánosságra hozzák pénzügyi támogatásaikat. Ez egy teljesen legitim elvárás a civil szervezetektől és nem példa nélküli a világban.

„Az Európai Parlamentet elárasztó feljelentő leveleket ugyanaz a néhány, Soros György terveit elősegítő, migrációt támogató civil szervezet terjeszti, akik évek óta támadják nyíltan vagy burkoltan a magyar kormányt” – hívta fel a figyelmet a néppárti politikus.