Külpolitika

Afrika stabilitásának megőrzése és az illegális bevándorlás megállítása Európa biztonságának záloga

2022. 10. 05.

„Európa biztonsága Afrika stabilitásától is függ” – emelte ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke az Európai Parlament tegnap esti, az Európai Unió és az úgynevezett Afrika szarva – régió közötti együttműködésről szóló vitában. Hangsúlyozta: a térségbeli konfliktusok a migrációs hullámokkal együtt fokozzák a terrorveszélyt és a biztonsági fenyegetettséget is, ezért a kockázatokat figyelembe vevő és a nemzeti kompetenciákat tiszteletben tartó migrációs politikára kell törekedni uniós szinten is.

Az Európai Unió és a Szomáli-félsziget térsége (ún. Afrika szarva) közötti partnerségi megállapodásról tartottak vitát kedden az Európai Parlamentben. Gál Kinga a vitában hangsúlyozta, az Uniónak érdemi szerepet kell vállalnia az úgynevezett „Afrika szarva” régiójához tartozó országok stabilitásának erősítésében. „Afrikára és a Szomáli-félsziget országaira, így Etiópiára, Kenyára, Ugandára, Szomáliára, Dzsibutira, Eritreára, Szudánra és Dél-Szudánra akár lehetőségként is tekinthetnénk, amennyiben az Unió érdemben vállalna részt a térség gazdasági és politikai stabilitásának erősítésében, a konfliktusok és a migráció okainak helyben történő kezelésében” – mondta Gál.

Az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tagja szerint az Európai Unió azonban inkább az egyoldalú segélyezést, a migrációt, valamint a szexuális és reprodukciós baloldali ideológiai törekvéseket támogatja. „A migrációt ösztönző brüsszeli politikák nem változnak, noha a kockázatokat figyelembe vevő és a nemzeti kompetenciákat tiszteletben tartó migrációs politikára lenne végre szükség” – magyarázta Gál. Felhívta a figyelmet: a régióban a súlyos vízhiány, az élelmiszerválság, a vallási és politikai konfliktusok egyre súlyosabb migrációs hullámokat indítanak el, ez pedig a terrorveszélyt és a biztonsági fenyegetettséget is erősíti. „Meg kell állítani az illegális bevándorlást, és meg kell erősíteni az Unió külső határait. Ezt naponta tapasztaljuk az illegális migrációtól egyik legjobban érintett térségben, a nyugat-balkáni útvonalon is” – mutatott rá az EP-képviselő. „Európa biztonsága Afrika stabilitásától és az illegális migráció megállításától is függ” – emelte ki.