Állampolgári jogok

A Tobin-ügy lezárása felöl kérdezték az ír elnökséget

A Tobin-ügy lezárása felöl kérdezték az ír elnökséget

2013. 01. 16.

Gál Kinga néppárti politikus írásban leadott felszólalásában rámutatott: mind Magyarországon, mind Írországban minden jóérzésű embert felháborít az a tény, hogy a mai napig nem töltötte le a magyar igazságszolgáltatás által rá kiszabott börtönbüntetést Francis Tobin ír állampolgár, aki több mint egy évtizede gázolt halálra két kisgyermeket Magyarországon. "A magyar közvélemény, és a hatóságok számára nem az a fontos, hogy Francis Tobin Magyarországon töltse le büntetését, hanem hogy töltse le. Elfogadhatatlan, hogy jogi kiskapuk lehetővé tegyék számára, hogy büntetlenül, bármiféle következmény nélkül élje mindennapjait" – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

"Szeretném felkérni az ír elnökséget, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a Tobin-ügy jogszerű, és egyben igazságot is szolgáltató lezárása érdekében, bizonyítva ezzel elkötelezettségét a jog és igazságosság érvényesülésén alapuló térség gyakorlati megvalósítása iránt. Az Európai Bizottságot pedig arra kérem, hogy aktívan járjon közben egy ilyen komolyságú ügyben is, és rendelkezésre álló eszközeivel segítse elő az ügy mihamarabbi lezárását" – emelte ki Gál Kinga. "Hiszen ez jelentené, hogy a gyakorlatbanis életképes a jog és igazság európai térsége" – tette hozzá.

A fideszes EP-képviselő már több ízben kérte az illetékes biztost a közbenjárásra, illetve az Európai Parlamentben is szorgalmazta a Tobin-ügy rendezését. Az elmúlt napokban formális kérdéssel fordult újra Viviane Reding uniós biztoshoz, illetve a Tanácsot képviselő ír elnökséghez.