Kisebbségvédelem

A többnyelvűségért felelős biztost fogadta az EP Kisebbségi Munkacsoportja

A többnyelvűségért felelős biztost fogadta az EP Kisebbségi Munkacsoportja

2010. 11. 25.

Androulla Vassiliou Gál Kinga meghívására látogatott el a munkacsoport mai ülésére annak érdekében, hogy a kisebbségi és regionális nyelveket érintő témákról egyeztessen a bizottság tagjaival. Az európai biztos bevezető beszédében hangsúlyozta a kisebbségi és regionális nyelvek védelmének fontosságát. Kiemelte, hogy az ezeken a nyelveken beszélők előnyben vannak, hiszen könnyebben sajátítanak el újabb idegen nyelvet, így hídként szolgálhatnak az egymás mellett élő közösségek között.
 
A több EP-képviselő által is felvetett szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban Vassiliou felhívta a figyelmet, hogy abban az esetben, amikor a nyelvtörvény uniós jogot, és egyúttal az Alapvető Jogok Kartáját is megsérti, eljárás kezdeményezhető a közösségi bíróságon. A biztos elmondta, hogy az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a törvény sorsát, és reményét fejezte ki, hogy a szlovák kormány a Velencei Bizottság javaslatai alapján hamarosan módosítja a törvényt. 
 
Gál Kinga az ülés során felhívta a Bizottságot, hogy tegyen olyan konkrét lépéseket, amelyek elősegítik a kisebbségek nyelvhasználatát valamint a hagyományos kisebbségek és a többség egymás mellett élését, egymás nyelvének, történelmének, irodalmának oktatását az iskolákban. A néppárti politikus szerint ezzel elejét lehetne venni, hogy ezek a kisebbségi közösségek a napi politika áldozataivá váljanak.
 
A képviselők további kérdései érintették a katalán nyelv státusát, a franciaországi regionális nyelvek használatát, továbbá a kisebbségi nyelveken történő műsorszórást és internethasználatot.
 
A kisebbségi és regionális nyelvek pénzügyi támogatásával kapcsolatban fontos pillanat a mostani, hiszen 2010. december 15-éig tart az az interneten zajló konzultációs folyamat, amely a 2014-2020. közötti időszak kulturális és oktatáspolitikai programjainak kialakításáról és prioritásairól szól. Androulla Vassiliou örömmel venné a nemzeti kisebbségek és regionális nyelvi közösségek aktív részvételét ebben a konzultációs folyamatban. 
 
 

– További információk a konzultációról itt.

– Interjú Gál Kinga képviselőasszonnyal a szlovák nyelvtörvény témájában 2010. november 26-án a Magyar Televízióban itt.