Külpolitika

A tibeti helyzetről vitázott az Európai Parlament

A tibeti helyzetről vitázott az Európai Parlament

2012. 06. 13.

"Tibetről 2010 novembere óta már három határozatot fogadtunk el itt, az Európai Parlamentben. Az, hogy a mai napon újra napirenden van ez az ügy, a helyzet súlyosságát jelzi. 2009 óta már 35 tibeti szerzetes gyújtotta fel magát végső elkeseredettségében. A kínai hatóságok korlátozzák a tibetiek kulturális és vallási jogainak gyakorlását, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférését, betelepítésekkel változtatják az etnikai arányát Tibetnek és feladni kényszerítik  az őslakosok  ősi  életmódját. Ez az helyzet tarthatatlan!

Fokozott odafigyelésre van szükség minden nemzetközi szerv részéről. Igaz, hogy az EU Kínával folytatott párbeszédének elmaradhatatlan témája Tibet, de nem elég beszélni erről az ügyről, hanem konkrét előre lépésekre van szükség. Hathatós és kézzelfogható megoldást kell kieszközölni a tibetiek emberi jogainak védelmében, hogyha szükséges, akár nyomásgyakorlással. Remélem, hogy a nemsokára megválasztásra kerülő új emberi jogi különleges képviselő által az EU hatékonyabban tud majd fellépni ezen a téren.

Amint a Dalai Láma saját maga mondta el nekünk az ünnepélyes brüsszeli plenáris ülésünk alkalmával 2008-ban: "Autonómiát szeretnénk Tibetben, nem teljes függetlenséget, és lemondunk az erőszakos megoldásról." A tibeti közösségnek minden segítséget meg kell tehát adnunk ebben az önrendelkezésért folytatott békés szabadságküzdelmében."