Kisebbségvédelem

A szlovákiai helyzet európai ügy

A szlovákiai helyzet európai ügy

2006. 09. 06.

Strasbourgban a nemzeti kisebbségügyi frakcióközi munkacsoport szeptember 6-án rendkívüli ülést tartott az Európai Parlamentben. Az ülés napirendjén szerepeltek az aggasztó szlovákiai események is. A munkacsoport tagjai meghallgatták Bauer Edit szlovákiai magyar képviselő tájékoztatóját a helyzetről.  A képviselőasszony az európai parlamenti képviselőknek történelmi háttérrel szolgált a magyarellenesség gyökereivel kapcsolatban, utalva ennek egyik súlyos következményére a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogának korlátozására. 

Ennek kapcsán Gál Kinga a munkacsoport alelnöke, Schöpflin György néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy nem lehet Szlovákia belügyeként kezelni a történéseket, mert a Jan Slota-féle kisebbségellenes gyűlöletbeszéd és az ennek egyenes következményeként megjelenő magyarellenes atrocitások európai alapvető értékeket veszélyeztetnek, ezért összeurópai ügynek számítanak.

Gál Kinga felszólalásában kiemelte: keményebb fellépés lenne elvárható az európai intézményektől, ugyanúgy ahogy ezt megtették volna, ha az EU régi tagállamaiban történnek hasonló esetek. Ha bárhol máshol hasonló kijelentések voltak hangzottak volna el kormányzati körökből, amelyeket hasonló események követnek, az Európai Bizottság és az Európai Tanács már rég hallatták volna hangjukat.

A kisebbségi munkacsoport tagjai egy határozat-tervezetet is megvitattak a témában, melyet a soron következő, szeptember végi ülésen fogadnak majd el.