Rendezvények

A szentegyházi Gyermekfilharmónia Brüsszelben

A szentegyházi Gyermekfilharmónia Brüsszelben

2011. 09. 20.

A Magyar Országgyűlés kezdeményezésére 2011. szeptemberében indult útnak a szentegyházi Gyermekfilharmónia. Az erdélyi gyerekek anyaországi, felvidéki, kárpátaljai és délvidéki társaikkal kiegészülve a magyar-magyar összefogás és a közös Európa gondolatát képviselve turnéznak Európában.

A gyermekek Brüsszelbe érkezve először a Szent Miklós és Gudulla Székesegyházban kocerteztek népes közönség előtt. Másnap reggel a résztvevők az Európai Parlamentbe látogattak, ahol Gál Kinga és Pelczné Gáll Ildikó képviselőkkel találkoztak, betekintést nyertek az Európai Parlament működésébe, valamint a képviselők és munkatársaik munkájába. A délelőtt során kvízjátékon mérhették össze az Európai Unióval kapcsolatos tudásukat. A parlamenti látogatás után az épület Antall Józsefről elnevezett szárnya előtt csendültek fel újra énekeik a parlamenti képviselőkkel és munkatársaikkal kiegészülve. A közös éneklés után a csapat meglátogatta a Mini Európa Parkot, élményfürdőben pihenhették ki az út eddigi fáradalmait, majd este rövid belvárosi séta és vacsora következett.

Gál Kinga képviselő asszony a gyermekekkel való találkozás során elmondta, hogy ők a valódi nagykövetei az erdélyi magyarságnak és hogy csengő hangjukkal sokkal hamarabb átadhatják a határon túli magyarok üzenetét Európának, mint a politikusok.

A turnéról készült rövid videó ITT tekinthető meg. A Gyermekfilharmónia honlapján elérhető képgalériában pedig napról-napra követhető a gyermekek útja.