Nemzeti érdekérvényesítés

A Szabadság Kör Nyilatkozata a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének nyilvánosságra került beszélgetéséről

A Szabadság Kör Nyilatkozata a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének nyilvánosságra került beszélgetéséről

2008. 01. 17.

A hangfelvétel szerint a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének saját bevallása szerint tudomása van arról, hogy kik azok a rendőrök, akik legalább egy esetben, a többségükben ártatlanul őrizetbe vett és magatehetetlen állampolgárok sérelmére bűncselekményeket követtek el, mégsem tett semmit az ügy tisztázása és az elkövetőkkel szembeni büntetőeljárás megindítása érdekében. Ráadásul az ügyészségi szóvivő véleménye szerint a konkrét esetben az ügyészség nem azok ellen a rendőrök ellen emelt vádat, akik a bűncselekményeket elkövették.

Az emberi jogok érvényesüléséért aggódó szervezetek már eddig is megfogalmazták kétségeiket azzal kapcsolatosan, hogy az ügyészség nem tett meg mindent a 2006. szeptemberében és októberében történt rendőri brutalitás valódi felelőseinek felkutatása érdekében, amikor a mai napig nem vizsgálta, hogy a máskor általában törvényesen intézkedő rendőrök milyen motiváció vagy utasítás alapján gondolták úgy, hogy büntetlenül követhetnek el bűncselekményeket. Vagy a kérdést másképpen megfogalmazva: hihető-e, hogy a törvények betartására felesküdött rendőrök százai, több különböző helyen, egymástól teljesen függetlenül, azonosítószám nélkül, azonos időben, önszántukból intézkedtek törvénytelenül és brutálisan a békés polgárokkal szemben? Eddig úgy gondoltuk, hogy ezekre a kérdésekre csupán három szervezet válaszol igennel: a kormány és a rendőrség, akik – magukat mentendő – ezt állítják és az ügyészség, aki pedig elhiszi.

A most nyilvánosságra került hangfelvétel tovább erősítette az ügyészségi eljárás szakszerűségével és elfogulatlanságával kapcsolatosan általánosságban megfogalmazott kétségeinket, és további kérdéseket vet fel:

Következmények nélkül hallgathatja-e el a Fővárosi Főügyészség szóvivője a tudomására jutott mentő körülményt?

Hány esetben fordulhatott elő a 2006 szeptemberi és októberi eseményekkel kapcsolatosan, hogy az ügyészségnek vagy valamely ügyésznek – akár nem hivatalos – tudomása ellenére olyan személyekkel szemben emeltek vádat, akik ártatlanok voltak (legyen szó akár civilekről, akár rendőrökről), illetve olyanok mentesülhettek a büntetőjogi felelősségre vonás alól, akik bűncselekményeket követtek el?

A Szabadság Köre – mely az emberi szabadságjogok védelmét tűzte zászlajára – várja a Legfőbb Ügyész Úr válaszait és a nyilvánvalóan szükséges intézkedéseit; és az ügy teljes körű tisztázását.

2008. január 17.

Aláírók:

Szájer József, Balog Zoltán, Pröhle Gergely, Hegedűs Zsuzsa, Holbok Sándor, Torda Eszter, Hankiss Ágnes, Panyi Miklós, Gál Kinga, Hidvéghi Balázs, Manchin Róbert, Gulyás Gergely