Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

A szabadság felelősséggel jár

A szabadság felelősséggel jár

2007. 11. 13.

Szájer József, az Európai Néppárti Képviselőcsoport nevében üdvözölte a schengeni rendszer bevezetését. Felszólalása elején emlékeztetett arra, hogy a személyek szabad mozgása az Unió négy szabadságának egyike. " Ezt a vívmányt, a szabadság új területét terjesztjük most ki sok millió uniós polgárra!" A Magyar Néppárti Delegáció vezetője megemlítette, hogy szülővárosát, Sopront is hosszú évtizedeken keresztül vasfüggöny választotta el saját környezetétől és Ausztriától. Szájer József a vasfüggöny egy darabjának felmutatásával is emlékeztetni kívánt "a szabadság nélküli közelmúltra".

Felszólalásának további részében Szájer József a szabadság és a felelősség összetartozását hangsúlyozta: " A szabadsággal nem szabad visszaélni. Nem hagyhatjuk, hogy a kollektív bűnösség rosszemlékű elvét elevenítsék fel egyes erők azzal a céllal, hogy aláássák a szabad mozgás jogát, amint ez nemrégiben Itáliában történt. Nem megengedhető, hogy elkövetett bűncselekmények büntetés nélkül maradjanak."

Gál Kinga (Fidesz/EPP-ED) képviselő asszony korszakalkotó eseményként értékelte a schengeni rendszer bevezetését. " Át lehet haladni a Duna hidakon ellenőrzés nélkül, át lehet evezni a Dunán, ami a szüleink számára elképzelhetetlen álom volt. …. 1956 fiatal hőseinek most, ilyen formában ad igazat a történelem." – hangsúlyozta a képviselő asszony. Beszédében Gál Kinga emlékeztetett arra, hogy Magyarország határainak egy része egyben a schengeni övezet külső határait is jelenti. Ez a tény az eddigieknél szigorúbb határellenőrzést követel meg a magyar hatóságoktól. Azonban a vajdasági és kárpátaljai magyarság nem távolodhat el a többi nemzetrésztől. Csakis így, a kívülmaradókra is odafigyelve lehet teljes számunkra a határnyitás ünnepe.