Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

A schengeni szabályok megsértéséről vitáztak Strasbourgban

A schengeni szabályok megsértéséről vitáztak Strasbourgban

2012. 07. 04.

"A mai napon ismét arról a "közösségi hímes tojásról" folyik a vita, amely az európai polgárok szemében az EU legfontosabb vívmánya, nem beszélve a fiatalokról, akiknek közel 90%-a teszi le voksát a szabad mozgás fontossága mellett – egy az Európai Ifjúsági Parlament által készített felmérés alapján.

Ezen közösségi vívmány héját kezdi repeszteni az a gyakorlat, amelyet régi tagországok alkalmaznak, amikor egyre rendszeresebben ellenőrzik az új tagállamokból érkező utazókat, autóbuszokat. A gazdasági és pénzügyi válság kellős közepén, amikor a közösségi bizalomra egyre égetőbb szükség lenne, egyes tagállamok a bizalmatlanságot erősítik ezzel. Ez pedig a rendszer alapjait rezgeti meg.

Ugyanezt a bizalomvesztést tapasztaltuk a Tanács június eleji döntésékor is. Ezért felkérem a Tanácsot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Parlament és a Tanács között kialakult patt-helyzetből minél hamarabb továbbléphessünk, együtt fejleszthessük a schengeni kormányzást. Továbbá azért, hogy szeptemberben bizalommal fogadhassuk a két csatlakozásra váró tagországot, Romániát és Bulgáriát a Schengeni térségben."