Külpolitika

A Románia Vegyesbizottság ismét síkra szállt a kisebbségi jogok érvényesítéséért

A Románia Vegyesbizottság ismét síkra szállt a kisebbségi jogok érvényesítéséért

2006. 10. 10.

Gál Kinga néppárti képviselő, a Vegyesbizottság első alelnökének külön kérésére felkerült az ülés napirendjére a nemzeti kisebbségek helyzetének alakulása.

A képviselő asszony felszólalásában, amelyik a számok és szándékok tényszerű felsorolásán túl, a kisebbségi közösségek, ezen belül a magyar közösség gondjaira és megoldási javaslataiknak figyelembe vételére kérte fel a román politikusokat. "Általános megoldások nincsenek, más a problémája a néhány ezres és megint más a problémája a másfél milliós közösségnek, ezért különböző megoldásokra van szükség. Jelenleg a hatalom nem vesz tudomást, vagy ellenségesen közelít a magyarság körében felvetett igényekre az egyetemtől az autonómiáig." A felszólalás a román parlament politikusainak heves reakcióját váltotta ki, amelyből nem hiányzott a bukaresti parlament hangulatát idéző hozzászólás sem.

Gál Kinga képviselő módosító indítványának köszönhetően a Vegyesbizottság utolsó határozatában szerepel a kisebbségi kérdéskör, kihangsúlyozva a kisebbségi törvény mielőbbi elfogadását és az Európai Parlament korábbi határozatai alapján a kisebbségi jogok érvényesítésének fontosságát.