Kisebbségi Munkacsoport

A Románia-jelentésbe a Székely Mikó Kollégium ügyét!

A Románia-jelentésbe a Székely Mikó Kollégium ügyét!

2012. 09. 13.

A fideszes EP-képviselő szerint a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításának ügye nem kizárólag egy nemzeti kisebbség jogait, illetve azok megsértését érintő kérdés, hanem a kisebbségi jogvédelem kategóriáját meghaladva az általános jogbiztonság kérdéskörét érinti. A jogszabályokba vetett bizalmat kérdőjelezi meg Romániában. Ilyen aspektusból sérti Románia 2007-es csatlakozását megelőző ígéreteit, mind a Koppenhágai kritériumok, mind pedig a csatlakozási tárgyalások, így az igazságügyi fejezet kapcsán tett vállalásait.

"Ezért az Európai Bizottságnak az általános jogbiztonság szemszögéből kell vizsgálnia a kérdést" – mondta a munkacsoporti ülést követően Gál Kinga. A néppárti képviselő az ügyben ezért ismét a szerződések őréhez fog fordulniannak érdekében, hogy ősszel, amikor Románia schengeni csatlakozásához kapcsolódóan az igazságügy terén tett vállalásainak betartását vizsgálja majd a Bizottság, akkor az elfogadásra kerülő jelentés tartalmazza a Székely Mikó Kollégium ügyét, úgyis mint az egyházi javak visszaszolgáltatásaira tett ígéretet, illetve az általános jogbiztonság elvét megsértő esetet. Így maradhat önmagához következetes a Bizottság.

A nemzeti és nyelvi kisebbségek jogainak védelme, illetve az őket illető jogok megszervezése és megtartása az egyik legnehezebb feladat ma Európában. "Éppen ezért felháborító, hogy egy uniós tagállam a már általa intézményesített, kisebbség számára biztosított jogot – jogi furfangok, kiskapuk segítségével vonjon vissza" – jelentette ki hétfői felszólalásában Gál Kinga a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása, illetve a jogszabályon alapuló feladatukat ellátó személyek börtönbüntetésre ítélése kapcsán.