Kisebbségvédelem

A nemzeti kisebbségek védelme legyen szerves része az EBESZ tevékenységének

A nemzeti kisebbségek védelme legyen szerves része az EBESZ tevékenységének

2010. 11. 10.

A fideszes európai parlamenti képviselő a témában több módosító indítványt is beterjesztett, amelyek elfogadásával több, a nemzeti kisebbségekre vonatkozó utalás is bekerült a jelentésbe. Mint ismeretes, a kisebbségvédelem az EBESZ átfogó biztonsági koncepciójának, illetve annak ún. emberi dimenziójának ("human dimension") szerves részét képezi.
 
Gál Kinga javaslatainak eredményeként sikerült megerősíteni az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosának szerepéről szóló részt is. A főbiztos feladata és felelőssége kiemelt a hagyományos nemzeti kisebbségek békés egymás mellett élésének elősegítésében és az esetleges kisebbségi és etnikai konfliktusok megakadályozásában. A főbiztos szerepének hangsúlyozása azért is fontos, hogy javaslatainak és véleményének – kikényszerítő eszközök hiányában – kellő hangsúlyt tulajdonítsanak az érintett felek. A jelentésbe való bekerülés következtében a főbiztos szerepének fontosságát az Európai Parlament is megerősítette.
 
A jelentésnek különös jelentőséget ad, hogy az EBESZ november végi astanai felülvizsgálati konferenciájának előestéjén kerül elfogadásra, fontos üzenetet küldve ezzel az EBESZ döntéshozóinak. A jelentésről szerda este vitáznak az Európai Parlament plenáris ülésén, a frakciók támogatását élvező jelentés megszavazására pedig csütörtökön kerül sor.