Kisebbségvédelem

A Mikó-ügyről tárgyalt az EP Kisebbségi Munkacsoportja

A Mikó-ügyről tárgyalt az EP Kisebbségi Munkacsoportja

2015. 04. 30.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke részletesen összefoglalta az erdélyi magyar közösség helyzetének alakulását a rendszerváltást követően megállapítva, hogy "ha nem vagyunk résen, még az is megtörténhet, hogy elveszik megszerzett jogokat". A Mikó-ügy kapcsán elmondta, hogy "perverz megoldás bírósági eljárással visszavenni egyházi ingatlanokat, ez ugyanis veszélyes precedenst teremhet”. Ismertette, hogy a romániai református egyház az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul a tulajdonjog megsértése miatt.

 

A vita során elhangzott, hogy a csatlakozási folyamat alatt vállalt kötelezettségeket számos tagállam, köztük Románia sem tartatja be, különösen nem a kisebbségvédelem területén. Éppen ezért fontos a következetes monitoring a kisebbségi jogok területén, hiszen az Unióban nem elfogadható, hogy első- és másodosztályú tagállamok, illetve nemzeti közösségek legyenek. A Kisebbségügyi Munkacsoport tagjai elhatározták, hogy írásbeli kérdéssel fordulnak az Európai Bizottsághoz az ügyben.

 

Gál Kinga, az ülés levezető elnöke kiemelte: a közép-kelet európai nemzeti kisebbségek, így a magyar közösség esetében is kiemelkedő fontossága van a vallásnak, a történelmi egyházaknak, hiszen ezek képviselik az egyik legerősebb megtartó erőt úgy a kommunista időszak alatt, mint a rendszerváltás óta. Az egyházak szerepe, az önszerveződés ezen eszköze nagyban különbözik a nyugat-európai tapasztalatoktól. A közösségek tulajdonuktól való megfosztása, a tulajdonjog teljes megsértése erős bázistól fosztotta meg a magyar közösséget.

 

"A jogbiztonságot, a jogállamiságot látom veszélyeztetve. Ez pedig elfogadhatatlan kellene, hogy legyen az Unióban, hiszen olyan alapjogok sérülnek itt, mint a tulajdonjog. Az embereknek, az erdélyi magyaroknak a jogba, a szerzett jogba, valamint az igazságszolgáltatásba vetett hitét, bizalmát ássa alá mindez. Ezért sem a Bizottság, sem a Parlament nem léphet át a Mikó-ügy felett. Mindent megteszünk azért, hogy ezt, a jogállamiságot alapjaiban sértő ügyet napirenden tartsuk" – hívta fel a figyelmet a munkacsoport fideszes társelnöke.