Nemzeti érdekérvényesítés

A magyarság képviselete erősebb, mint valaha

A magyarság képviselete erősebb, mint valaha

2015. 06. 04.

Az állampolgársággal bíró határon túli magyarok 2014-ben első alkalommal szavazhattak a magyarországi országgyűlési választásokon és a 2014 májusában tartott európai választások alkalmával minden korábbinál több határon túli magyar közösség szerzett képviseletet az Európai Parlamentben. Száz év után ismét egy parlamentben dolgozhatnak képviselők az anyaországból, Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból.

A Fidesz-KDNP kormány kezdeményezésére a magyar állampolgárságot egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg a külhoni magyarok. Az állampolgárság megszerzéséért többszázezer magyar folyamodott, és közel 130 ezren döntöttek úgy, hogy a 2014-es országgyűlési választásokon részt vesznek.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja tagjaként dolgozik Erdélyből Tőkés László, Kárpátaljáról Bocskor Andrea és a Vajdaságból Deli Andor. Schöpflin György személyében a magyar diaszpóra is képviselteti magát a képviselőcsoportban. Rendszeres és kiváló az együttműködés a Szlovákiában és Erdélyben önállóan induló képviselőkkel is, Csáky Pállal, Sógor Csabával és Winkler Gyulával.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja munkájában elkötelezett nemzeti közösségek anyanyelvhasználata és kisebbségi jogainak biztosítása mellett. Az Európai Uniós tagság történelmileg páratlan lehetőséget nyújt a magyar-magyar kapcsolatok erősítésére, a környező nemzetekkel való békés együttélésre és a határon túli magyar közösségek jogainak érvényesítésére.