Hírek

A magyar TIBEK példaértékű

A magyar TIBEK példaértékű

2016. 06. 08.

Az Európai Parlamentben ma délután a képviselők a nemzetközi információcsere fontosságát hangsúlyozták a terror elleni küzdelem területén. A párizsi és a brüsszeli terrortámadások nyomán világossá vált, hogy a merénylők közül többet terrorgyanús személyként már számon tartottak Európában, de mégis probléma nélkül tudtak a Közel-Keletre utazni az Iszlám Állam kötelékeiben való kiképzés érdekében, majd visszatérni onnan Európába. Gál Kinga néppárti politikus szerint: „Ez a tény jól bizonyítja a tagállamok közötti információátadás és adatkövetés hiányát. Az EU terrorizmus elleni koordinátora szerint jelenleg a legnagyobb kihívást a hajlandóság hiánya jelenti, hogy az uniós adatcsere rendszerekbe feltöltsék a rendelkezésre álló adatokat”.

A néppárti képviselő üdvözölte az Európai Terrorellenes Központ felállítását az Europol keretein belül, amely az európai terrorellenes küzdelem információs központjaként szolgál. Gál Kinga hangsúlyozta: „A magyar Országgyűlés két napja hagyta jóvá a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) létrehozását, melynek feladata a lehető legátfogóbb kép összeállítása az ország terrorfenyegetettségéről, illetve esetleges más fenyegetettségekről. Lényeges lenne hasonló központok felállítása és szoros együttműködése Európa-szerte”.

Gál Kinga hangsúlyozta, hogy a jobb információcsere segítené további esetleges terrorcselekmények megelőzését. Ehhez tovább kell fejleszteni az európai információs rendszereket, a tagállamoknak pedig szorosabban kell együttműködniük az információátadás területén, kihasználva a már rendelkezésre álló eszközöket.