Kisebbségvédelem

A magyar közösség az MKP-n keresztül is vegyen részt a parlamenti döntéshozatalban

A magyar közösség az MKP-n keresztül is vegyen részt a parlamenti döntéshozatalban

2016. 02. 19.

Gál Kinga erről azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Berényi József MKP elnökkel és Csáky Pállal, az MKP EP képviselőjével közösen tartott a felvidéki magyar párt vezetőivel folytatott tárgyalás után. A megbeszélésen négy témakört jártak körül: Nagy Britannia EU-tagságának kérdését, a szlovákiai magyar kisiskolák helyzetét, a migrációs válságot és a közelgő szlovákiai parlamenti választásokat.

A sajtótájékoztató elején Berényi József üdvözölte a vendéget, akit még tavasszal, Európai Néppárti alelnökké választásakor meghívtak az MKP-ba. Az MKP elnöke felhívta a figyelmet, hogy az Európai Néppárt a legnagyobb frakcióval rendelkező párttömörülés az Európai Parlamentben. Az, hogy közéjük titkos szavazás során megválasztották Gál Kingát, azt is jelzi, hogy a Fidesz-KDNP komoly súllyal rendelkezik az Európai Néppártban. Mint ismeretes, az MKP szintén a Néppárt tagja, Csáky Pál MKP-s európai parlamenti képviselő pedig a néppárti frakció tagja.

Mindannyian azt szeretnék, hogy Nagy Britannia az Európai Unióban maradjon. Gál Kinga bízik abban, hogy a most folyó EU-csúcson sikerül olyan kompromisszumos megoldást találni, amely David Cameron brit miniszterelnök számára is elfogadható, és eközben az EU alapjai sem sérülnek. Csáky Pál felhívta a figyelmet arra is, hogy fennáll annak a lehetősége is, hogyha a brit népszavazáson az EU-ból való távozás mellett döntenek, akkor a skótok újra népszavazást tartanak a Nagy Britanniából való kilépésről és az EU-hoz való csatlakozásról.

Ami a szlovákiai magyar kisiskolákat illeti Berényi József figyelmeztetett arra, hogy az MKP számára természetesen elfogadhatatlan, hogy mintegy száz iskola léte veszélyben forog. Az oktatásügy ugyan nemzeti hatáskörébe tartozik, ám a kisebbségi jogok védelmét illetően európai téma is lehet, Gál Kinga és Csáky Pál európai parlamenti képviselők tevékenysége révén is.
 

Gál Kinga ugyancsak hangsúlyozta az anyanyelven való tanulás kiemelt fontosságát, majd a közelgő szlovákiai parlamenti választásról szólva rámutatott: nagyon fontosnak tartja, hogy a helyi magyar közösség részt vegyen azon, és így is kiálljon érdekérvényesítése mellett, mivel – mint mondta – a parlamenti döntéshozatalban való részvétel a hatékony érdekérvényesítés egyik legfontosabb eszköze.

Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a magyar közösség részt vegyen, jelen legyen az MKP-n keresztül is a parlamentben a döntéshozatalnál. Hozzátette: a tapasztalat azt mutatja, hogy minden közösség maga tehet a legtöbbet érdekeinek érvényesítéséért, ezért mindenkit a voksoláson való részvételre biztat.

Gál Kinga arról is tájékoztatott, hogy az Európai Néppártban azt várják, hogy Szlovákiában leváltsák a jelenlegi kormányt, és a pártcsaládhoz tartozó pártok kormányozzanak. Sajnálják, hogy az ehhez szükséges összefogást nem tapasztalják a szlovákiai jobboldali pártok részéről. A képviselőnő szerint a szlovákiai magyar közösség politikai megosztása is sajnálatos, mivel az nem a szlovákiai magyar közösség érdeke. Az MKP listájáról a fiatalos lendületet emelte ki, a szlovákiai magyar érdekérvényesítés hatékonysága szempontjából is fontosnak tartja, hogy a Magyar Közösség Pártja ott legyen a parlamentben.

A sajtótájékoztatóról készült videót teljes terjedelmében megnézhetik a Magyar Koalíció Pártja alábbi Youtube- oldalán: