Külpolitika

A legmagasabb diplomáciai szinteken Tóásó Előd ügye

A legmagasabb diplomáciai szinteken Tóásó Előd ügye

2012. 09. 21.

A találkozó során megvitatásra került többek között a magyar és ír EP-képviselők közös kérdése, melyet uniós állampolgárok bolíviai meggyilkolása és fogvatartása ügyében intéztek az Európai Külügyi Szolgálathoz. A képviselők arra kértek választ, mit tud tenni a Külügyi Főképviselő azért, hogy biztosítsa a Bolíviában fogvatartott Tóásó Előd méltányos bánásmódhoz való jogának tiszteletben tartását. Rákérdeztek továbbá, milyen módon szándékozik elősegíteni a Michael Dwyer halálának körülményeire vonatkozó teljes körű és független vizsgálat lefolytatását.

A napokban kézhez kapott válaszában az EKSZ megerősítette, hogy kiemelt figyelemmel kíséri az említett ügyeket és a legmagasabb szinten sorra kerülő találkozók során is felvetették már a problémát. A Külügyi Főképviselő szolgálatai hangsúlyozták a gyors, pártatlan és mindenre kiterjedő nyomozás, valamint a szabályszerű eljárás elveinek és a tisztességes eljárás lefolytatásának szükségességét. Az EKSZ ígéretet tett arra, hogy fel fogja vetni a kérdést a bolíviai külügyminiszter októberben esedékes brüsszeli látogatása során is.

Gál Kinga üdvözölte az EKSZ válaszát, s megvitatta azt Adrián Oliva Alcazár bolíviai országgyűlési képviselővel mai brüsszeli találkozójuk során. "Adrián Oliva Alcazár úrral sikerült mélységében átbeszélni a Tóásó-ügyben eddig megtett, illetve a továbbiakban tervezett lépéseket. Átadott egy dokumentumfilmet, amely bizonyítja a bolíviai kormány érintettségét a Tóásó-ügyben, valamint ígéretet tett arra, hogy a latin-amerikai Parlamenti Szövetség az Amerikai Demokráciáért (APDA) elnökeként mindent meg fog tenni Tóásó Előd ügyének előmozdítása érdekében" – mondta el a találkozót követően Gál Kinga néppárti politikus.