Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

A kommunisták és zöldek ismét megkérdőjelezték az Európai Rendőrakadémia budapesti székhelyét

A kommunisták és zöldek ismét megkérdőjelezték az Európai Rendőrakadémia budapesti székhelyét

2015. 10. 29.

Gál Kinga, az uniós rendőrképző ügynökség parlamenti jelentéstevője a tegnapi vitában kiemelte: "az Unió belső biztonságát komoly kihívások érték az utóbbi időben, és hasonlóaknak nézhetünk elébe. Ezért égető szükségünk van megfelelően képzett rendfenntartókra, bűnüldöző szervekre, akik összeurópai szinten is képesek gyorsan és hatékonyan reagálni olyan kihívásokra, mint a határon átnyúló szervezett bűnözés, az internetes bűnözés, a terrorizmus. Olyan rendfenntartókra van szükség, akik a mai migrációs krízisben is képesek teljes szakmai profizmussal fellépni. Ezért egy modernizált, hatékony, önálló és megfelelő személyi állománnyal működő CEPOL életbevágó az EU egészének".
 
A néppárti képviselő szerint az új szabályozás stabil jogi alapot biztosít az intézmény működéséhez és meghatározza az intézmény prioritásait: az uniós szintű stratégiai képzési szükségletek felmérését, a képzések akkreditációját, a közös tananyagot, a pozitív példák megosztását, valamint a minimális tudásanyag azonosítását, amelyet minden rendőrakadémiának be kell emelnie az oktatási programjába. A CEPOL-nak képesnek kell lennie uniós szintű képzés és oktatók biztosítására. A fideszes politikus kiemelte: "a jogalkotás során fontos szempont volt, hogy változatlan maradjon a CEPOL szoros együttműködése a nemzeti rendőrakadémiákkal".
 
A vitára reagálva Gál Kinga hangsúlyozta: "Az új szabályozás révén végre véget vethetünk az eddigi bizonytalanságnak, amely árnyékot vetett a CEPOL-ra az elmúlt években. Az Egyesült Királyság döntését követően a CEPOL-nak – az addigi Bramshill-ben lévő bázisa helyett – új székhelyet kellett keresnie. Ráadásul a Bizottság azt javasolta, hogy a CEPOL-t és az Europol-t vonják össze a költségmegtakarítás jegyében. Így a CEPOL-nak egy időre nemcsak a székhelye, hanem egész fennmaradása is kérdésessé vált".