Kisebbségvédelem

A Kisebbségügyi Főbiztos volt a Kisebbségi Munkacsoport vendége

A Kisebbségügyi Főbiztos volt a Kisebbségi Munkacsoport vendége

2015. 02. 12.

Az EP februári plenáris hetén tartotta szokásos ülését a Kisebbségügyi Munkacsoport, melynek vendége Astrid Thors volt, az EBESZ Kisebbségügyi Főbiztosa. Gál Kinga, a munkacsoport néppárti társelnöke örömét fejezte ki, hogy az új mandátum első meghívottjaként a Főbiztost láthatták vendégül. "Fontosnak tartom, hogy a Kisebbségügyi Főbiztos első kézből kaphatott információkat a nemzeti, valamint nyelvi kisebbségek problémáiról. Ezen problémákkal az érintett közösségek tagjai nap, mint nap szembesülnek az Unióban. Úgy gondolom, hogy sok esetben a problémák puszta felvetése a főbiztosi intézmény által, illetve a kisebbség-központú megközelítés vagy jobb odafigyelés hozzájárul a kérdések hatékonyabb, kisebbség-barátabb kezeléséhez" – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

A Főbiztos nyitóbeszédében bemutatta mandátumát, valamint konkrét országokban tapasztalt aktuális problémákat és kihívásokat, amelyekkel a különböző nemzeti és nyelvi kisebbségek szembesülnek. A Főbiztos szerint lényeges a Koppenhágai Kritériumok szellemében vizsgálni a kisebbségi jogok érvényesülését és tiszteletben tartását az EU határain belül és kívül.

A Főbiztos bemutatóját aktív eszmecsere követte a jelenlevő 20 parlamenti képviselő részvételével, akik a nemzeti és nyelvi kisebbségeket érintő legégetőbb kérdésekkel, kihívásokkal kapcsolatban kérdezték a Főbiztost. A képviselők reményüket fejezték ki, hogy a jövőben folytatódik az együttműködés a főbiztosi intézmény, valamint az EP Kisebbségi Munkacsoportja között.