Rendezvények

A kisebbségi nyelvek támogatása nem luxus, hanem életbiztosítás

A kisebbségi nyelvek támogatása nem luxus, hanem életbiztosítás

2013. 02. 21.

A nyelvi kisebbségi közösségek képviselőinek és az Európai Bizottság aktív részvételével lezajlott rendezvényen Gál Kinga ismertette az Európai Parlamentnek az 1980-as évek óta a nyelvi és nemzeti kisebbségek védelmében betöltött szerepét. Ennek kapcsán megállapította: az Európai Unió, illetve a Parlament  egyre vonakodóbb az  általánosan megfogalmazott elveken túl kézzelfogható segítséget nyújtani a kisebbségi nyelvek támogatásában.

Gál Kinga, az Európai Parlament Kisebbségi Frakcióközi munkacsoportjának korábbi elnökeként, jelenlegi alelnökeként kiemelte: "Fontos lenne a kisebbségi közösségek támogatásán túl az is, hogy a többségi társadalmakat, azok kormányait is ellássuk olyan gyakorlati tanácsokkal, hogy kezelni és értékelni tudják a nyelvi kisebbségek létét országaikban". Ennek érdekében a fideszes EP-képviselő arra tett javaslatot, hogy készüljön egy európai keretterv a nyelvi kisebbségi jogok támogatására. Ez a dokumentum  kormányoknak, döntéshozóknak készülne kisebbségi szervezetek, nemzetközi intézmények, az egyes uniós szervek, ezen belül az Európai Bizottság és az Európai Parlament közreműködésével.

A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy a kisebbségi és regionális nyelvek továbbélésének három fő pillére a családon belüli nyelvátadás, az anyanyelven való oktatás és a közösségek szerepe. Gál Kinga zárszava teljes mértékben összecsengett a konferencia végkövetkeztetésével: a kisebbségi többnyelvűséget, a nyelvi sokszínűséget nem pusztán kulturális, társadalmi értékként, hanem gazdasági előnyként  is meg  lehet közelíteni: "A regionális és kisebbségi nyelvek támogatása nem luxus, hanem életbiztosítás" -zárta beszédét Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő.