Rendezvények

A kisebbségi közösségek kulcsa, hogy használják anyanyelvüket

A kisebbségi közösségek kulcsa, hogy használják anyanyelvüket

2012. 11. 13.

A Finnországi Svédek Kulturális Alapítványa által szervezett "It is up to the majority" című, kisebbségi jogokkal foglalkozó tegnapi konferencia díszvendége Martti Ahtisaari, Finnország korábbi elnöke volt. Az elismert diplomata előadásában kitért arra a cselekvési tervre, amelyet az általa vezetett bizottság 2011 tavaszán készített a finn kormány számára, hogy miként lehet a Finnországban hivatalos nyelvek – így a finn és svéd – használatát és egyenjogúságát erősíteni.

A Nobel-békedíjjalkitüntetett diplomata az Európai Unió számára is megfogalmazott tanácsokat, miszerint az európai nemzeti kisebbségek és regionális nyelvek védelem érdekében szükség lenne a többnyelvűségre és sokszínűségre vonatkozó politikák megerősítésére. A tagállamok számára pedig annak vizsgálatát javasolja, hogy a nemzetállamok szerepe hol jelenik meg ezekben a kérdésekben. A finn diplomata a hozzá intézett kérdésre – miszerint mit lehet tenni annak érdekében, hogy a többségi társadalom hozzáállása változhasson a kisebbség irányába – röviden csak annyival válaszolt: "A kisebbségi közösség fennmaradásnak legalapvetőbb feltétele, hogy a közösségek használják anyanyelvüket minden lehető helyzetben. E nélkül nem lehet tenni jogaik védelmében".

Gál Kinga néppárti európai parlamenti képviselő, aki két és fél évig vezette az EP Kisebbségi Munkacsoportjának munkáját, ezúttal alelnöki pozíciójában vett részt a rendezvényen. A fideszes képviselő személyes találkozásuk során azzal a kéréssel fordult a korábbi finn elnökhöz, hogy legyen az európai kisebbségek segítségére, és európai porondon is segítsen képviselni a finn kormány számára megfogalmazott javaslatokat. A témában várhatóan még az idén további egyeztetésre is sor kerül.

Háttér: A konferencia programjáról bővebben az alábbi linken olvashat.