Kisebbségvédelem

A kisebbségi kérdés nem magyar, hanem európai kérdés

A kisebbségi kérdés nem magyar, hanem európai kérdés

2012. 03. 21.

Németh Zsolt felvezetőjében Gál Kinga tevékenységét méltatta, s arra a kérdésre kereste a választ, hogy vajon beszélhetünk-e európai uniós kisebbségvédelemről. A felvetés kapcsán további kérdések merültek fel: Amennyiben a válasz igen, akkor miért érezhetjük azt, hogy még sincs ereje az EU-nak ezen a téren? Amennyiben a válasz nem, akkor pedig hogy lehet, hogy a nemzeti és nyelvi kisebbségeknek számos megoldatlan problémája van Európa-szerte?

Gál Kinga, aki az elmúlt két és fél évben, 2012 januárjáig töltötte be az EP Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöki posztját, megerősítette a ‘van is, nincs is’ paradoxon létezését. Az Európai Bizottság rendszerint arra hivatkozik, hogy a kisebbségvédelem nemzeti hatáskörbe tartozik, ugyanakkor léteznek olyan indirekt lehetőségek, amelyeket fel lehet használni a kisebbségek érdekeinek érvényesítésére. Ehhez európai szintű összefogásra, hiteles kisebbségi képviseletre és lobbytevékenységre van szükség, mint például mind több elkötelezett, képzett kisebbségi közösséghez tartozó fiatalra, akik hatékonyan tudják a közösségüket érintő problémákat megjeleníteni.

"Egy fecske nem csinál nyarat, ám számos fecske akad közöttünk, akik szívós munkával, vagy éppen csak jóindulattal, empátiával segítenek hozzáa kikelethez. Erről szól a parlamenti munkánk nagy része: a partnerkeresésről; az együttműködésről; az egymás iránt érzett empátiáról Európa bármely szegletében élve. Ebben próbálunk a kisebbségek segítségére lenni, összekötve a politikumot az akadémiával és a civil szervezetekkel; az érintetteket pedig a különböző nemzetközi, a kisebbségvédelem területén tevékenykedő döntéshozókkal" – mondta el a könyvbemutatót követően Gál Kinga.

Háttér: A "Tradicionális Kisebbségek, Nemzeti Közösségek és Nyelvek – Az Európai Parlament Munkacsoportjában felmerült kérdéskörök, 2009-2011" című angol nyelvű kiadvány szerkesztésének célja többrétű volt. Egyrészt összefoglalja a nyolcvanas években megalapított Kisebbségi Munkacsoport múltját, történetét és céljainak alakulását, amely az EP legaktívabb frakcióközi csoportjaihoz tartozik. Ezen felül részletesen bemutatja a munkacsoport kétéves munkáját, így a nemzetközi intézményközi kapcsolatrendszer kiépítésének folyamatát és a kisebbségi közösségek problémáinak parlamenti megjelenítését. A könyv kitér továbbá azokra a jövőbeni lehetőségekre és célokra, amelyek segíthetik a nemzeti kisebbségi és regionális nyelvet beszélő közösségek érdekérvényesítését a jövőben. A kiadvány nem titkolt célja végül, hogy olyan olvasók számára is elmagyarázza, és könnyen érthetővé tegye a nemzeti kisebbségi kérdéskör problémáit, akik ezidáig nem foglalkoztak vele, vagy éppen mást értettek alatta.

A könyv letölthető INNEN.