Kisebbségvédelem

A hagyományos nemzeti kisebbségek védelmében

A hagyományos nemzeti kisebbségek védelmében

2005. 06. 08.

A jelentés rámutat a jelenleg létező kisebbségi politika ellenntmondásaira, különösen arra, hogy bár a nemzeti kisebbségek védelme a koppenhágai kritériumok része, még sincs kisebbségjogi norma a közösségi politikákban. Az Európai Unióban nincs egy mindenki által elfogadott, közös meghatározása a hagyományos nemzeti kisebbségeknek, ennek mielőbbi kidolgozását is sürgeti a jelentés.

Bauer Edit és Gál Kinga módosító indítványai révén sikerült a jelentés hagyományos nemzeti kisebbségekre vonatkozó részét oly módon alakítani, hogy az tükrözze a valós problémákat. A bővítéssel ugrásszerűen megnőtt a hagyományos nemzeti közösségek száma az Unió területén. Ezért a közpolitikáknak jobban kellene erre összpontosítaniuk, és az Uniónak hatékonyabban kellene e szükségleteket kielégíteni – ennek érdekében bátorítanak minden tagállamot az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezményének mielőbbi ratifikálására.

A két képviselőnő fontosnak tartotta hangsúlyazni a jelentésben ,hogy a hagyományos nemzeti kisebbségi közösségeknek egyedi,speciális szükségleteik vannak. Bauer Edit és Gál Kinga egyaránt úgy gondolják, hogy a hagyományos nemzeti kisebbségi közösségek védelmének egyik leghatékonyabb módja a döntéshozatalban való részvétel, a szubszidiaritás és önkormányzatiság elveire alapozva, például az Uniós tagállamokban jól működő kisebbségvédelmi modellek alapján.