Külpolitika

A gyermekek helyzete a Nyugat-Balkánon

A gyermekek helyzete a Nyugat-Balkánon

2013. 05. 20.

A nyugat-balkáni társadalmak egyik legveszélyeztetetteb csoportja a nők mellett a gyermekek. Számos olyan problémával kell szembenézni e régióban, mint a gyermekszegénység vagy a gyermekek elleni erőszak kérdéskörei.

"Az EU lehetőségeket kínál az állampolgároknak határain kívül és belül. De minden jog és lehetőség csak akkor ér valamit, hogyha hozzáférhető." – hangsúlyozta Gál Kinga. Ennek megfelelően pedig hozzáférést kell biztosítani a különböző jogokhoz, illetve az oktatáshoz. Amennyiben a gyermekek nem részesülnek megfelelő oktatásban, nem alakulnak ki a megfelelő képességeik, felnőttként a munkanélküliség veszélye fogja fenyegetni őket. "Ugyanakkor az anyanyelvi oktatás szerepét sem szabad alulértékelni a régióban élő kisebbségek esetében" – emelte ki a képviselő. A felsőoktatásra vonatkozóan pedig a vízum-mentes utazás fontosságára hívta fel a figyelmet, hisz ez a feltétele annak, hogy a fiatalok nemzetközi tapasztalatokat szerezhessenek.

Gál Kinga szerint "a hosszú távú fejlődés kezdete és alapja a legkirekesztettebb gyermekek és fiatalok helyzetének javítása. De ahhoz, hogy ez megvalósuljon, elengedhetetlen szoros partneri kapcsolatok kialakítása minden érintett szereplő között."