Hírek

A szovjet diktatúra minden áldozatát rehabilitálni kell!

2022. 12. 15.

Az Európai Parlamentben a Holodomor népírtássá nyilvánításáról vitáztak a képviselők, továbbá egy állásfoglalási indítvány is elfogadásra került a témában. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselje kiemelte: „Mi magyarok is megszenvedtük a sztálini diktatúra kegyetlenségeit, így átérezzük a tragikus esemény borzalmait. 1944 őszén a szovjet csapatok megszállták Kárpátalját, és mintegy harmincezer 18 és 50 év közötti magyar nemzetiségű férfit három napig tartó helyreállítási munkára toboroztak össze, a nép nyelvén  „málenkij robotra”, ám a kis munka helyett kényszermunka-táborokba internálták őket, ami egyértelmű etnikai tisztogatás is volt. 

A képviselő hozzátette: „A „málenkij robot” és a Holodomor áldozatai is a sztálini diktatórikus rendszer elszenvedői. Fontos, hogy európai szinten is elítéljük ezeket a cselekedeteket, és ne engedjük, hogy hasonló megismétlődhessen. Magyarország jószomszédként mindig kiállt Ukrajna mellett, elsők között ismerte el a holodomort népírtásnak, és itt az Európai Parlamentben is támogatjuk ezt a kezdeményezést.”

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke emlékeztetett: az európai intézmények éveken keresztül nem voltak hajlandóak valós súlyának megfelelően kezelni a kommunizmus rémtetteit. „Egy nép halálra éheztetését nem szabad engedni, hogy elfelejtődjön. Ahogy a Gulágra elhurcolt, munkatáborokba halálba küldött magyarokat sem. A kommunizmus és a bolsevik diktatúrák áldozatainak, meghurcolt, halálra ítélt férfiaknak, nőknek és gyermekek százezreinek, széttépett családok tömkelegének mai napig nem szolgáltattak igazságot. A történelmet jóvátenni, megváltoztatni nem lehet. De az áldozatokról kegyelettel emlékezni, az elhurcoltak méltó emlékét megőrizni kötelességünk. Ez segít hozzá ahhoz, hogy az élet és az igazságosság örökségét hagyjuk a következő generációkra” – hangsúlyozta a vita kapcsán a képviselő.