Bővítés

A nyugat-balkáni bővítés a legjobb befektetés az EU számára

2020. 10. 06.

Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztos az Európai Parlament Külügyi Bizottságának (AFET) mai ülésén ismertette az Európai UnióNyugat-Balkánra szabott gazdasági-beruházási tervét és 2020-as bővítési csomagját. „A ma bemutatott gazdasági-beruházási terv a nyugat-balkáni térség által régóta várt európai támogatás eszköze” – jelentette ki Gál Kinga fideszes EP-képviselő. Deli Andor fideszes EP-képviselő elmondta: „Jó azt látni, hogy az EU proaktívan áll a bővítéshez, ezzel is erősítve az eurointegrációs folyamatok vonzerejét. Pozitív jelzés ez a térség számára.”

A járványidőszak miatti gazdasági és társadalmi következményeket szeretné orvosolni a Várhelyi Olivér által bejelentett gazdasági-beruházási terv. Olyan területek kapnak majd prioritást ebből a gazdasági csomagból, amelyek nyugat-balkáni fővárosok közötti vasúti összeköttetést, autópálya kapcsolódást, és digitális és környezetvédelmi fejlesztéseket céloznak meg.

Gál Kinga üdvözölte a Nyugat-Balkán hosszú távú gazdasági fellendítése érdekében kidolgozott tervet. „Csak dicsérni lehet a bővítési biztost a bemutatott gazdaságélénkítési tervéért, hiszen mutatja az Unió elkötelezettségét a Nyugat-Balkán felé. Az egyes balkáni országok helyzetét elemző éves jelentések szerencsére ugyanezt a pozitív megközelítést mutatják. A bővítés a legjobb befektetés mind a Nyugat-Balkán, mind az EU számára” – húzta alá a képviselő.

„A beruházási tervben bemutatott pénzeszközök olyan projektek megvalósítását segítik, amelyek a polgárokat és vállalkozásokat segítve ténylegesen erősítik a térség gazdaságát, ezzel is növelve az Unióba vetett bizalmat” – mutatott rá Deli Andor fideszes EP-képviselő.

„Különleges felelősséggel tartozunk a nyugat-balkáni országok felé” – emelte ki Gál Kinga fideszes politikus.