Nemzeti érdekérvényesítés

A nemzeti parlamentek nagy része ellenzi a centralizációt

2022. 03. 25.

Elmaradt az Európa Jövőjéről szóló Konferencia keretében az európai és nemzeti parlamenti képviselők közös állásfoglalásának elfogadása. A nemzeti parlamentek nem támogatják az európai fősodor centralizációra, föderális Unióra  vonatkozó, tagállami szuverenitást csökkentő követeléseit.

Az Európa Jövőjéről szóló Konferencia üdvözlendő törekvés, hiszen az Európai Unió tükörbenézése, jövőjének átgondolása a jelenlegi helyzetben fontosabb, mint valaha. Sajnálatos azonban, hogy a Konferencia vezető testületében csak az Unió szövetségi állammá alakítása mellett elkötelezett európai parlamenti frakciók kaptak valódi szerepet és ez a folyamat egészében tetten érhető.

Az Európai Parlament újabb hatásköröket követel magának, több hatalomra áhítozva a tagállamok kárára. A föderalisták képviselői kidolgoztak egy a föderális Európa létrehozását elősegítő nyilatkozattervezetet és ehhez a nemzeti parlamentektől vártak támogatást. Meglepetésükre, a nemzeti parlamentek jelentős része nem támogatta a közös állásfoglalástervezetet, így az EP és a nemzeti parlamentek közös ülését is elnapolták. A nemzeti parlamentek találkozóján sem történt érdemi előrelépés az állásfoglalás elfogadásának irányába.

Európának a jelenlegi helyzetben egységes fellépésre, valódi dialógusra és nem megosztó, ideológiai célú reformkövetelésekre van szüksége.