Felszólalás

A Minority Safepack elutasításával hitelességéből veszít az Unió

2021. 04. 07.

A mai napon az Országgyűlés elé került beterjesztésre a Minority Safepack elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szóló határozat. A szövegtervezetről szóló parlamenti vitában felszólalt Gál Kinga európai parlamenti képviselő. Az EP Kisebbségi Munkacsoportjának társelnöke hangsúlyozta: „Minority Safepack szükséges támogatottságának megszerzése az összmagyarság sikere, amely megerősíti az összetartozás érzését és megmutatja a nemzetünkben rejlő erőket határoktól függetlenül”. A fideszes képviselő felszólította Jourova biztos asszonyt, hogy hallja meg végre az őshonos nemzeti kisebbségek kérését, és hagyjon fel a kettős mérce alkalmazásával.

A Nemzeti összetartozás bizottsága nyújtotta be az Országgyűlés elé azt a határozattervezetet, mely üdvözli a Minority Safepack kezdeményezést és elítéli az Európai Bizottságnak a kezdeményezésre adott elutasító válaszát. A Minority Safepack kezdeményezés 2013-ban került először benyújtásra, amikor már a kezdeményezés puszta bejegyzését is visszautasította az Európai Bizottság. Az Európai Bíróság hivatalos döntésére volt szükség a bejegyzés kikényszerítéséhez. „És most, nyolc évvel később, hosszú évek fáradalmas és kitartó munkája, több mint egymillió aláírás összegyűjtése után ott tartunk, hogy az Európai Bizottság ismét fásult unottsággal sepri le a kérdést az asztalról. Pedig a kezdeményezés tálcán kínált nem csak egy keretjogszabályt, hanem összesen kilenc olyan jogszabálytervezetet, amelyek mentén számos területen kezdeményezhetett volna jogalkotást az Európai Bizottság az őshonos nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmében, ha lett volna erre politikai akarat és szándék” – mondta le a tervezet vitájában Gál Kinga.

A fideszes képviselő hangsúlyozta, hogy immár több mint 50 hatóság és szervezet fogadott el határozatokat, amelyek jobb belátásra próbálják bírni az Európai Bizottságot a Minority Safepack-ről szóló elutasító döntésével kapcsolatban. Az EP Kisebbségi Munkacsoportja hetven európai parlamenti képviselő támogatásával nemrégiben intézett nyílt levelet Ursula Von der Leyen bizottsági elnöknek és Vera Jourova biztosnak: „Erre a levélre pontosan tegnap érkezett meg a hivatalos, újabb semmitmondó válasz Von der Leyen elnök asszonytól. Ezek után érthető, hogy a kezdeményezőknek nem maradt más lehetősége, mint hogy újra bíróságra vigyék az ügyet. A Kezdeményező Bizottság március 24-én nyújtotta be a keresetet, amely az Európai Bizottság döntésének semmissé nyilvánítását kéri az Európai Unió Törvényszékétől. Ezt a küzdelmet támogatja a mai országgyűlési határozat is”.

Gál Kinga szerint a Minority Safepack újra megmutatta a magyar nemzeti összefogás erejét: „850.000 magyar járult hozzá támogató aláírásával a kezdeményezés sikeréhez. Mi sem mutatja jobban a kérés létjogosultságát, mint hogy a még folyamatban levő, ugyancsak magyar előterjesztésre indult európai polgári kezdeményezés, mely a régiók egyenlőségét és a regionális kultúrák fenntarthatóságát szorgalmazza a kohéziós politika vonatkozásában, ugyancsak elérte az egymilliós küszöböt. Az összmagyarság sikerei ezek, amelyek megerősítik az összetartozás érzését, megmutatják a nemzetünkben rejlő erőket határoktól függetlenül”.

A fideszes képviselő azzal zárta felszólalását, hogy felszólította Jourova biztos asszonyt, hogy hagyjon fel a kettős mérce alkalmazásával: „Felháborító, hogy miközben szemet huny konkrét és valós jogsértések fölött a szubszidiaritás elve mögé bújva, ott is jogsértést vél felfedezni, ahol nem indokolt – ha ezt politikailag nem tetsző kormányok „idomítására” használhatja. Felkérem a Biztos asszonyt, hogy jól nyissa ki fülét, és hallja meg végre a közös kérésünket. Most lenne rá konkrét lehetőség, hogy az Unió visszanyerje őshonos nemzeti kisebbségekhez tartozó több millió állampolgárának bizalmát, és ne veszítse tovább hitelességét!”