Migráció

A migráció kiváltó okait kell megszüntetni!

2021. 10. 05.

Az Európai Parlament ma délután vitázott az uniós sürgősségi vagyonkezelői segélyalapokról és a törökországi menekülteket támogató eszköz értékeléséről. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során hangsúlyozta: a migráció kiváltó okait kell megszüntetni azzal, hogy a helyben maradást, a migránskibocsátó országok életkörülményeinek javulását segítjük.

Gál Kinga elmondta: „Az uniós sürgősségi vagyonkezelői segélyalapok létfontosságú pénzügyi erőforrásokat biztosítottak számos afrikai ország egészségügyének, vízellátásának fejlesztésére és gazdasági helyzetük fellendítésére, ezzel hozzájárultak a helyi életkörülmények javulásához. Ezért hatékonyabbá tételük kulcskérdés a tényleges segítségnyújtásban”.

„A finanszírozási eszközök használata, különösen a Törökországot célzó rendkívüli eszköz elengedhetetlen volt, mert segítette a szír menekülteknek otthont adó Szíriával szomszédos országokat. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Törökország több mint 4 millió menedékkérőnek ad otthont. Ezért kiemelten fontos, hogy az ország továbbra is minden segítséget  megkapjon, a megígért összegeket mihamarabb folyósítsák számára. Ez lehet a garanciája, hogy ne jelenjenek meg újra milliós számban migránsok az Unió külső határainál” – húzta alá Gál Kinga.

„Az ilyen célra használt sürgősségi alapok és új formában történő megjelenésük nélkülözhetetlen, és bárkit óva intek, hogy ezeket kiüresítsék, hiszen legfontosabb értékük a gyors és hatékony segítségnyújtás” – zárta felszólalását a képviselő.