Migráció

A megoldást az Unió külső határainak hatékony védelme és az illegális bevándorlás megállítása jelentheti

2023. 02. 01.

„Az Európai Bizottságnak nem hátba kellene támadnia Magyarországot, hanem meg kellene térítenie végre határrendészeti intézkedésekre fordított költségeinket. Brüsszelnek struccpolitizálás helyett támogatnia kellene végre a külső határokat védő tagállamokat azokért az erőfeszítésekért, amelyeket az Unió egészének biztonsága érdekében tesznek az illegális migráció ellen.” – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke Brüsszelben, a menedékjog és a migráció témájában tartott vita során.

Az Európai Tanács februári rendkívüli üléséhez kapcsolódóan a menedékjog és migráció területén fenntartható megoldások kidolgozásának témájában tartottak ma vitát Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén. A vita során Gál Kinga hangsúlyozta, az Unió külső határaira nehezedő migrációs nyomás offenzív, ráadásul aggasztó mértékben növekszik, a nyugat-balkáni migrációs útvonalon a szerb határ közelében rendszeresek a határőrökkel szembeni erőszakos megnyilvánulások. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke hozzátette: A megoldást csak az Unió külső határainak védelme és az illegális migráció megállítása jelentheti. „Ezért is károsak azok a javaslatok, amelyek még mindig nem megállítani, hanem menedzselni akarják az illegális bevándorlást. A szolidaritáson alapuló elosztási rendszer ösztönzést jelent illegális bevándorlók százezrei és az embercsempész bűnszervezetek számára” – tette hozzá a képviselő.

„Mára egyértelművé vált, hogy az Európai Unió menekültügyi rendszere megbukott, a tagállamok maguk lépnek fel az illegális migráció megfékezése érdekében” – fogalmazott Gál Kinga. „Magyarországot a közös külső határaink védelme érdekében tett áldozatvállalásai ellenére csak hátbatámadások érték eddig Brüsszel részéről. Az Európai Bizottságnak meg kell térítenie végre Magyarország határrendészeti intézkedésekre fordított költségeit, támogatva ezzel a külső határokat védő tagállamokat azokért az erőfeszítésekért, amelyeket az Unió egészének biztonsága érdekében tesznek.” – hangsúlyozta a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke.