Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

A máltai elnökség legnagyobb kihívása a migrációs kérdés kezelése lesz

2017. 01. 18.

„A máltai elnökség legnagyobb kihívása a migrációs kérdés kezelése lesz” – értékelte Gál Kinga fideszes EP-képviselő a máltai soros elnökség prioritásainak plenáris bemutatását. Az Európai Néppárt alelnöke a mai strasbourgi vitán még elmondta: „Világossá kell tenni, hogy Európába való belépésnek törvényes rendje van, továbbá szigorú különbséget kell tenni a ténylegesen védelemre szorulók és a gazdasági migránsok között”. 

Gál Kinga üdvözölte, hogy a máltai elnökség célként fogalmazta meg az EU szomszédságának stabilizálását, különösen Líbia tekintetében, valamint hogy kezelni kívánja a migráció kiváltó okait. A magyar kormány a kezdetektől azon az állásponton van, hogy a menekülteket helyben kell megsegíteni a térségben lévő menekülttáborok támogatása révén.

„Ugyanakkor a cél a külső határok feletti teljes kontroll visszaszerzése, ugyanis nem történhet meg még egyszer, hogy ellenőrizetlen tömegek érkezzenek Európába” – mutatott rá az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság alelnöke. 

„A külső határok teljes védelmével párhuzamosan EU-n kívüli biztonságos övezetek kialakítására van szükség, valamint lehetővé kellene tenni a menedékjog iránti kérelmek EU-n kívüli vagy az EU külső határain történő feldolgozását is” – tette hozzá az EP-képviselő. Ez a megközelítés megegyezik az Európai Néppárt 2016 novemberében elfogadott „Protecting Lives and Controlling Migration to Europe” elnevezésű állásfoglalásával. A pártcsalád migrációs politikáját meghatározó dokumentum kialakításában kulcsfontosságú szerepe volt a szövegező szakértői csoport társelnökeként Gál Kingának. A novemberben elfogadott dokumentum lényeges üzenetei egybeesnek a magyar kormány álláspontjával a migráció terén.