Migráció

A helybenmaradást kell ösztönözni, nem az elvándorlást!

2021. 05. 18.

Az Európai Parlament ma vitázott az EU külső migrációs politikájáról szóló parlamenti jelentésről. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke plenáris hozzászólásában elmondta: „Egy újabb olyan migrációs jelentésről vitáztunk az Európai Parlamentben, amely csakis az illegális migránsok emberi jogaiért aggódik, ugyanakkor még nyomokban, elvétve sem tartalmaz a határvédelem megerősítésére vagy az illegális migráció megállítására vonatkozó szövegrészeket”. 

A parlament jelentése a legális migrációs útvonalakat erősítené és a migránsok szűkös jogorvoslati lehetőségeit sérelmezi, ugyanakkor nem foglalkozik a migráció kiváltó okainak megszüntetésével, mint például a kibocsátó országok életkörülményeinek javításával. Kritizálja az illegális migránsok visszaküldésére vonatkozó, az EU és harmadik országok között létrejött megállapodásokat, amelyek az EU migrációs politikájának legszükségesebb elemei. „Ezek jövőbeli működését eltúlzott monitoring mechanizmusokkal lehetetlenítené el. Annak ösztönzése, hogy az illegális bevándorlók Európába juthatnak, akár embercsempészek és NGO hajók segítségével, súlyos felelőtlenség, már bűn” – hangsúlyozta Gál Kinga. 

„A jelentés tehát nem más mint egy újabb ékes példája a balliberális oldal valóságtól elrugaszkodott, illegális migrációt ösztönző nézeteinek, amelyek szerint a kontinens minden problémájára a megoldás a még több migráció. Amennyiben az EP elfogadja saját kezdeményezésű jelentését, annak egyetlen teljesítménye az Európába irányuló illegális migráció további ösztönzése lesz” – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus.

„A segítséget, a szülőföldön maradásra ösztönző eszközöket kell a migránskibocsátó országokba vinni, javítandó a helyiek életviszonyait és biztonságát, ezzel ösztönözve a helybenmaradásukat. Nem vándorolhatnak el egész generációk, a helyben segítés jelenthet fenntartható megoldást, Magyarország pedig a Hungary Helps nemzetközi humanitárius programjával élen jár ezekben az erőfeszítésekben” – zárta felszólalását Gál Kinga.