Külpolitika

A Hamásznak fel kell hagynia a civilek emberi pajzsként való felhasználásával

2024. 01. 16.

A gázai humanitárius helyzetről vitázott az Európai Parlament keddi plenáris ülésén Strasbourgban. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke a vita során felszólított az elrabolt túszok azonnali szabadon bocsátására. Felszólásában kijelentette: Magyarország elítéli a Hamász brutális terrortámadását és elismeri Izrael jogát az önvédelemhez és a terrorszervezetek felszámolásához. Gál Kinga egyúttal kiemelte, rendkívül fontos a közel-keleti helyzet további eszkalációjának elkerülése és a humanitárius segítségnyújtás a civil lakosság részére, ugyanakkor azt is figyelemmel kell követni, hogy ezek a segélyek semmilyen formában ne kerülhessenek terrorista szervezetek kezébe.

Gál Kinga a vita során hangsúlyozta: Magyarország álláspontja világos és változatlan. „Határozottan elítéljük a Hamász brutális terrortámadását. Izraelnek joga van az önvédelemhez és a terrorszervezetek felszámolásához. A Hamásznak fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy a konfliktusban civileket emberi pajzsként használjon.”

Gál Kinga hozzátette: elsődleges kell legyen valamennyi túsz szabadon bocsátása. „Elképesztő, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőit még mindig akadályozzák abban, hogy biztosíthassák alapvető ellátásukat. A humanitárius válság elkerülése érdekében kiemelt jelentőségű, hogy a humanitárius segélyek eljussanak a rászoruló civil lakosság részére, ugyanakkor ezek a segélyek nem kerülhetnek terrorista szervezetek kezébe.”

Gál Kinga a térség kapcsán elmondta, egyre aggasztóbb irányt vesznek a közel-keleti események és éppen ezt akarták elérni a terrorszervezetek is. „El kell kerülni a helyzet eszkalálódását, hiszen az újabb migrációs hullámot indítana el Európa irányába. Támogatjuk a tárgyalásokat a térség országai között egy regionális háború kirobbanásának elkerülése végett. Meg kell erősítenünk kölcsönös elkötelezettségünket az antiszemitizmussal szembeni küzdelem terén és a térségbeli eszkaláció elkerülése érdekében is. Konkrét lépéseket kell tenni az Európa és Izrael közötti fennálló kapcsolatok erősítése érdekében, hiszen Európa stratégiai érdeke Izrael biztonsága és a Közel-Kelet békéje és stabilitása is” – szögezte le Gál Kinga.