Családpolitika

A fiatalok kezében van Európa jövője

2020. 02. 18.

Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Nemzetközi Családfejlesztési Szövetség (IFFD) “Youth Transition” címmel rendezett ma ifjúsági családkonferenciát az Európai Parlamentben. A konferencián 15 ország fiatalja kapott lehetőséget, hogy megvitassák a döntéshozókkal az egyes életfázisok közötti átmenetek új formáit és a családalapítás előtt álló kihívásokat. A fiatal szakértők mellett az eseményen részt vettek európai parlamenti képviselők, kormányzati szereplők, az Európai Bizottság, valamint család- és ifjúságpolitikával foglalkozó szervezetek szakemberei.

A konferencia témája a fiatalkori átmenet volt, különösképpen az oktatásból a munkaerőpiacra való áttéréssel, valamint a lakhatással és családalapítással kapcsolatos kérdések. Az esemény központi kérdése, hogy a mai fiatalok és egyben jövőbeli szülők hogyan látják a lehetőségeiket, mire van szükségük saját otthonuk megteremtése során. Továbbá mit tehetnek a döntéshozók, civil szervezetek annak érdekében, hogy támogassák a fiatalokat a felnőtté válás útján. 

Hölvényi György köszöntőbeszédében kiemelte: „Európa jövője a fiatalok kezében van, éppen ezért nekünk, döntéshozóknak is érdekünk, hogy meghallgassuk és támogassuk őket, hogy kiszámíthatóbb jövőképet tudjunk biztosítani a számukra”. A politikus hozzátette: „Fontos, hogy az uniós színtéren is időről időre felhívjuk a figyelmet a családközpontú gondolkodásra. Ezt hitelesen csak a fiatalok bevonásával tehetjük meg, akik még családalapítás előtt állnak, választ keresve és várva kérdéseikre, félelmeikre. Párbeszédet indítva, a fiatal generáció elvárásait és gondolatait megismerve érhetjük el, hogy bátorsággal vállalják ezt a szép, de felettébb komoly feladatot”.

Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár hangsúlyozta: „Európa népessége ugyan növekszik, de ennek egyedüli oka a bevándorlás, mindeközben a tagállamok saját népessége évről évre csökken. Meg kell találnunk az okokat, hogy a fiatalok miért nem vállalnak gyermeket, milyen kihívásokkal és akadályokkal néznek szembe. A kormányok és uniós intézmények egyedül nem képesek megoldani ezeket a kihívásokat, ezért elengedhetetlen a családszervezetek, egyházak, üzleti partnerek, akadémiai szféra bevonása, ám mindehhez leginkább a fiatalokra van szükség”.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő elmondta: „Négy ifjú felnőtt édesanyjaként tapasztalom, hogy a fiatalabb generáció folyamatos átmeneti periódusokkal küzd: iskolából egyetemre, egyetemről munkahelyre, karrierből családalapításba. Ezen átmenetek csak akkor lehetnek sikeresek, ha az egyén megfelelő támogatást kap családjától, közösségétől és a kormányzattól ahhoz, hogy ne kelljen végül választania a munka és a család között. Nekünk, a fiatalok és családok iránt elkötelezett politikusoknak is minden rendelkezésünkre álló eszközzel ezt a célt kell szolgálnunk”.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületét Kardosné Gyurkó Katalin elnök, a Nemzetközi Családfejlesztési Szövetséget pedig Ignacio Socias nemzetközi és kommunikációs igazgató képviselte. Az Európai Bizottság részéről Katarina Ivanković-Knežević szociális ügyekért felelős igazgató tájékoztatta a konferencia résztvevőit a Bizottság demográfiai kihívásokra reagáló új kezdeményezéséről, melynek megjelentése április elején várható.

Az eseményen részt vett továbbá az Európai Nagycsaládos Szervezetek Szövetsége (ELFAC), a Katolikus Családok Európai Szövetsége (FAFCE) és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért (KINCS).