Nemzeti érdekérvényesítés

A dollárbaloldal az orosz agresszióról szóló vitát is Magyarország lejáratására és háborúpárti álláspontjának hangoztatására használja

2023. 04. 19.

Az Európai Parlament az orosz-ukrán háború nemzetközi jogi vonatkozásairól tartott vitát szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában kiemelte: Magyarország mindig a nemzetközi jog talaján állt, kezdetektől humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, kiemelten Kárpátaljának. Hangsúlyozta, hogy háborús bűncselekmény nem maradhat kivizsgálatlanul és büntetlenül. Gál Kinga szerint gyalázatos, hogy a magyar dollárbaloldal ezt a vitát is az ország és a kormány lejáratására, a magyar emberek elsöprő többségének békepárti véleményével ellentétes, háborúpárti álláspontjának hangoztatására használja.

Gál Kinga elmondta: Magyarország elítéli az emberi jogi jogsértéseket, a háborús bűncselekményeket és a nemzetközi jog sorozatos megsértését. „A magyar álláspont a háború kezdetétől egyértelmű: elítéljük Oroszország katonai agresszióját, mely nemzetközi jogi és morális értelemben is igazolhatatlan” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig a nemzetközi jog talaján állt, elismerte Ukrajna önvédelemhez való jogát és humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának, kiemelten Kárpátaljának. „Számunkra a nemzeti identitás és a területi szuverenitás mindig is a legvédendőbb értékek között maradnak” – tette hozzá.

Gál Kinga rámutatott: az életek mentése és a szenvedők megsegítése a legfontosabb, ezt csak a mielőbbi tűzszünet és béke garantálhatja.

Gál Kinga szerint a magyar dollárbaloldal képviselői felszólalásaikkal szégyent hoznak a magyar emberekre, és gyalázatos módon ezt a vitát is az ország és a kormány lejáratására, a magyar emberek elsöprő többségének békepárti véleményével ellentétes, háborúpárti álláspontjának hangoztatására használják.

„Elutasítjuk az embertelenséget és az igazságtalanságot. Háborús bűncselekmény nem maradhat kivizsgálatlanul és büntetlenül. Az igazságnak ki kell derülnie” – zárta felszólalását a képviselő.