Külpolitika

A déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára! 

2022. 09. 14.

„Az Unió déli politikájának a stabilitást kell szolgálnia, és nem válhat a baloldali ideológiák terjesztésének eszközévé. A déli partnerség országainak stabilitása létérdek Európa számára” – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke azzal kapcsolatban, hogy az EP szerdán elfogadta a déli szomszédsággal való megújított partnerségről szóló jelentését. Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője szerint az európai szomszédságpolitikának a feladata, hogy a mediterrán országoknak a kölcsönös érdekek mentén nyújtson segítséget.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta a Megújított partnerség a déli szomszédsággal – Új program a földközi-tengeri térség számára nevű jelentését. Az uniós parlamenti vitában Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke hangsúlyozta: „Magyarország régóta szorgalmazza a szoros együttműködést a földközi-tengeri térség államaival. Elő kell segíteni a régióban az állami struktúrák megerősítését, az infrastruktúra fejlődését és a terrorizmus elleni küzdelmet. Ezek segítik és ösztönzik a helyben maradást”. Mint fogalmazott, csakis így állítható meg még a régióban az Európa felé tartó  illegális migrációs tömeg. „Meg kell erősítenünk úgy Magyarország, mint az Európai Unió külső határainak védelmét, hiszen a migrációs nyomás érezhetően egyre erősödik ebből az irányból„ – húzta alá.

Trócsányi László az elfogadott dokumentummal kapcsolatban rámutatott, hogy a déli szomszédsággal való partnerség noha régi hagyományokra nyúlik vissza, az EU és a mediterrán országok közötti együttműködés ma mégsem zökkenőmentes. „A déli szomszédság prosperitása és stabilitása kiemelkedő jelentőségű Európa számára, úgy ahogy az agyelszívás jelensége elleni hatékony fellépés is. Kizárólag az oktatás, a kutatás-fejlesztés, valamint a munkahelyteremtés előmozdítása révén tudunk közös eredményeket felmutatni. Az EU-nak meg kell becsülnie azokat a déli országokat, például Marokkót, amelyek stabilitásukkal például szolgálnak a térség más államainak”. Az EP-képviselő hozzátette: az üldözött keresztények védelmének ügyében szintén együttműködésre kell találni a déli partnerség országaival.