Európai Tanács

A bizalom visszaállítása a portugál elnökség legkomolyabb feladata

2021. 01. 20.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye

Bemutatta munkaprogramját a portugál soros elnökség az Európai Parlament mai plenáris ülésén. Gál Kinga, a Fidesz-KDNP delegáció elnöke felszólalásában kiemelte: a portugál elnökség legnagyobb feladata visszaállítani a polgároknak az Unió intézményeibe és eszközeibe vetett bizalmát, valamint megerősíteni a biztonságérzetüket a világjárvánnyal, a gazdasági válsággal, és a migrációs kihívásokkal szemben.

A delegáció elnöke leszögezte: az Unió polgárai számára ma az legfontosabb, hogy visszakapják a koronavírus-világjárvány előtti életüket. Ehhez pedig mihamarabb meg kell kapniuk az oltást. Lehetetlen helyzet, hogy míg az Unión kívül milliószámra oltanak, addig az Unióban hiányzik az oltóanyag, bármilyen jól szervezett is a tagállamok oltási rendszere. Ez pedig súlyosan megrendíti az uniós intézményekbe vetett bizalmat.

„A portugál elnökség legfontosabb feladata: segítse elő, hogy legyen elegendő oltóanyag. A járványt kísérő gazdasági visszaesés tekintetében pedig elengedhetetlen a történelmi költségvetési megállapodás hatékony végrehajtása” – mondta el a fideszes képviselő.

„A soros elnökségnek vissza kell állítania a polgárok bizalmát abban, hogy az Unió meg tudja és meg akarja védeni külső határait; hogy az illegális migráció megállítható és a jogosulatlan migránsok visszafordíthatóak; és hogy nem a kötelező bevándorlási kvóta a megoldás. Ez utóbbi semmilyen formában nem fogadható el a Visegrádi országok számára. Számítunk az elnökségre, hogy ennek megértetésében partnerünk lesz” – emelte ki a néppárti politikus.

Garancia kell továbbá arra, hogy a jogállamisági vizsgálódás ne válhasson zsarolási eszközzé, és ne lehessen elvont ideológiai feltételekhez kötni az uniós kifizetéseket. „Elfogadhatatlan, hogy Jourova alelnök nyilatkozatában pénzelvonással fenyegette meg a magyar kormányt. Elvárjuk tehát a portugál elnökségtől a 7-es cikk szerinti eljárás lezárását a Tanácsban” – hangsúlyozta a néppárti képviselő.

Gál Kinga a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés kapcsán is a bizalom visszaállításának szükségességét hangsúlyozta. „Mi célt szolgál a megnyert európai bizottsági per, közel másfél millió aláírás, a nagy többséggel megszavazott európai parlamenti határozat, ha a Bizottság mégsem kezdeményez jogalkotást a hagyományos nemzeti, nyelvi kisebbségek védelmében? A nemzeti kisebbségvédelem ugyanis alapvető jogállamisági kérdés. De ha Jourova biztos nem kíván vele foglalkozni, és tagállami hatáskörbe utalja azt vissza, azzal saját, jogállamiságot számon kérő érvelését teszi hiteltelenné – hívta fel a figyelmet a Fidesz-KDNP EP-delegációjának elnöke.