Külpolitika

A baloldal politikai okokból támadja az izraeli kormányt

2023. 03. 15.

Az Európai Parlament az izraeli demokrácia helyzetéről tartott vitát keddi plenáris ülésén Strasbourgban.  Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában rámutatott, hogy a baloldal a demokratikus választások eredményét nem tartja tiszteletben, és ugyanúgy politikai alapon támadja az izraeli kormányt, ahogy Magyarországot. Hangsúlyozta: a jelenlegi izraeli kormányfő elismerést érdemel a közel-keleti térség stabilitásáért tett erőfeszítéseiért.

Gál Kinga elmondta: az izraeli kormánnyal szemben megfogalmazott támadások ismét azt bizonyítják, hogy a baloldali erők nem tartják tiszteletben a választók többségének akaratát és a demokratikus választások végeredményét. „A baloldal ugyanúgy politikai alapon támadja Izraelt, ahogy Magyarországot is” – fejtette ki a képviselő az izraeli kormánnyal szembeni bírálatok kapcsán.

Gál Kinga kiemelte, hogy Benjamin Netanjahu kormányfő az Ábrahám-megállapodások megkötésével sokat tett az Izrael és az arab országok közötti béke megteremtése érdekében, amiért elismerést érdemel. Hangsúlyozta: a közel-keleti térség stabilitása Magyarország és Európa számára is kulcsfontosságú, ugyanis az instabilitás a terrorfenyegetettség és az illegális migrációs hullámok erősödését eredményezi.

„Izrael önvédelemhez való jogát tiszteletben kell tartani. Elítélendő minden izraeli állampolgárokkal szemben elkövetett terrortámadás, amelynek sajnálatos aktualitást ad a múlt heti terrormerénylet Tel-Avivban” – zárta felszólalását a Fidesz EP-képviselőcsoportjának elnöke.