Migráció

A balliberális oldal bevándorláspárti elképzelései ellehetetlenítik a humanitárius kérdésekről szóló párbeszédet

2020. 09. 16.

Az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén szavazott a Száhel-övezetben, Afrika Szarva és Nyugat-Afrikában folytatott EU–Afrika biztonsági együttműködésről szóló jelentésről. Gál Kinga fideszes EP-képviselő, az EP külügyi szakbizottságának tagja elfogadhatatlannak tartja, hogy a szöveg megkönnyítené az Afrikából Európába történő migrációt, ezért a biztonságpolitikai szempontból egyébként lényeges jelentést a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői nem tudták támogatni. Hölvényi György a Fejlesztési Bizottság néppárti szakmai felelőseként vett részt a jelentéshez készült vélemény szövegezésében. A politikus kezdeményezésére 88 néppárti képviselő kérvényezte a jelentésben szereplő migrációs szakaszról szóló külön szavazást. Ez lehetővé tette, hogy az EP-képviselők név szerint nyilvánítsák ki, hogy elutasítják vagy támogatják a migrációt.

A jelentés kapcsán Gál Kinga arra hívta fel a figyelmet, hogy a migráció nem jelent megoldást a Száhel térség problémáira. A politikus kiemelte: „A fiatalok jelentik Afrika számára a legfontosabb erőforrást, így Európának nem szabad őket hamis ígéretekkel szülőföldjükről elcsábítania”.

„A szavazás tárgyát képező kitétel – amely felszólítja az Európai Uniót, hogy könnyítse meg az Afrikából Európába történő migrációt – elfogadhatatlan. Ezt a nagyon fontos, az afrikai kontinens országait stabilizálni, közbiztonságukat erősíteni hivatott jelentést is képes a balliberális oldal bevándorláspárti ideológiai szempontoknak alávetni” – értékelte a néppárti politikus. „A szélsőséges migrációs elképzelések ellehetetlenítik a humanitárius és a fejlesztési politikáról szóló párbeszédet” – hangsúlyozta Gál.

Sajnálatos, hogy a momentumos képviselők is támogatták ezt a szakaszt, amely ahelyett, hogy valós segítséget ígérne a rászorulóknak, azt a hamis ígéretet közvetíti, hogy a migráció megoldást jelent az afrikai emberek nehézségeire.