Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügy (2004-2019)

5 perces interjú: Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke

5 perces interjú: Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke

2015. 12. 04.

– Látta értelmét a sokadik brüsszeli „magyar vitának”?
– Üres ház előtt unalomba fulladó, meddő vitát folytattak a képviselők. Senki sem tudott újat mondani, ezért kritikusaink megpróbáltak érzelmi húrokat megpendíteni. Ez viszont komikussá tette a vitát, olyan érzésem volt, mintha paródiát néznénk. Az egész Európai Unió állapotára nézve szomorú helyzet ez, ami biztosan nem erősíti az Európai Parlament tekintélyét. Rengeteg sokkal fontosabb, égető probléma van Európában, amivel foglalkoznunk kellene.

– Mi az eljárás tétje?
– A parlament pontosan tudta, hogy nincs helye ennek a vitának, hiszen az Európai Bizottság már korábban írásban válaszolt az alapjogi bizottságnak, hogy nem látja okát sem jogállamisági mechanizmus elindításának, sem az alapszerződés hetedik cikkelye életbe léptetésének. Az EP baloldali többsége mégis vitát akart, amire nincs józan ésszel adható magyarázat, ez a tipikus politikusi bosszú. Tétje nemigen van azonkívül, hogy ahogyan azt már korábban eldöntötték, a decemberi plenáris ülésen hoznak egy újabb határozatot Magyarországról. Jogkövetkezménye nem lesz, de előre borítékolt a baloldali többség szájízének megfelelő szöveg, dacára a bizottság írásbeli válaszának és Vera Jourová uniós biztos azonos tartalmú nyilatkozatának. 

– Szóba került a parlamentben az alapszerződés hetedik cikkelyének alkalmazására irányuló európai polgári kezdeményezés?
– Konkrétan erről a kezdeményezésről nem volt még szó. Ugyanakkor tény, hogy a liberálisok néhány hónapja benyújtottak ugyanerről egy indítványt, amit elutasított az alapjogi bizottság, és ahogy az imént említettem, az Európai Bizottság is. A háttérben alighanem most is azok mozgatják a szálakat, akik a parlamenti liberálisokat is hergelik.  Elgondolkodtató, hogy mindeközben az őshonos kisebbségek nyelvi jogairól szóló kezdeményezéseket sorra elutasították azzal az indokkal, hogy ezen jogokról nem indítható aláírásgyűjtés, az egyikről már az Európai Bíróságig jutott a vita.

– Valódi veszélyt jelent Magyarország számára ez a polgári kezdeményezés?
– Ez elég valószínűtlen. Csak arra jó, hogy ismét hisztériát keltsenek ellenünk, mert nem értenek egyet a politikánkkal, mert nem állunk be a fővonalba. Minden eszközt megragadnak a támadásra, pedig már láthatóan nincs erre fogadókészség az európaiakban. Mindeközben a bizottság veszélyes precedenst teremtett, az egész európai intézményrendszerre nézve káros folyamatot indított el azzal, hogy elfogadta ezt a kezdeményezést. Ez nem segíti az integrációt, sőt ellene hat. Ami a migrációs álláspontunkat illeti, állunk a viták elébe, hiszen tudjuk, hogy a helyes úton járunk.


Forrás: Magyar Hírlap 2015. december 4.