Rendezvények

56-os megemlékezés Brüsszelben

56-os megemlékezés Brüsszelben

2011. 10. 27.

Köszöntőt mondott Gyürk András EP-képviselő, a magyar néppárti delegáció vezetője. Köszöntőjében Albert Camust idézve kiemelte, hogy október 23-a nemcsak a magyar szabadságról szól, hanem a nagybetűs SZABADSÁGRÓL és ez az ünnep egyben egy alkalom arra, hogy minden szabadságszerető néppel együtt emlékezzünk. 

 Ünnepi beszédet tartott Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.  Rétvári felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadságvágy nem csupán Magyarországon, hanem minden közép-európai népből – 1953-ban Berlinben a németekből, 1956-ban a magyarok mellett a lengyelekből, 1968-ban pedig a csehekből – felszínre tört.

"Nekünk kell Európa nyugati felében bemutatnunk azokat a szörnyű rémtetteket, amelyeket a kommunizmus elkövetett. Nem várhatjuk egy tizenegynéhány éves holland, portugál vagy svéd diáktól, hogy önmaga keres majd utána ezeknek az eseményeknek. (…) Ezt, ha '56 nyomdokain vagy más úton-módon, múzeumok, tárlatok, ismertetők segítségével mi magunk nem mutatjuk be, soha nem fogják megismerni, soha nem fogják megtudni azt, hogy két totalitárius diktatúra, épüljön akár osztályelmélettre, akár fajelméletre, miféle pusztításokat végzett itt" – mondta az államtitkár.

 

 A megemlékező ünnepségen Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt-díjas népdalénekes és előadóművész, UNESCO Művész a Békéért adott koncertet, amelynek záró szakaszában a közönség vele együtt énekelte a Kossuth-nótát. Elhangzott egy lengyel zenés fohász is, részben eredeti nyelven, részben Balassi Bálint magyar szövegével.