Kisebbségvédelem

2014-től több pénz jut a kisebbségi nyelvek támogatására

2014-től több pénz jut a kisebbségi nyelvek támogatására

2012. 01. 19.

Gál Kinga meghívására érkezett az ülésre az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos, Androulla Vassiliou kabinetjének tagja, Jonathan Hill, aki az "Erasmus mindenkinek" című keretprogramot mutatta be a Kisebbségi Munkacsoport tagjainak. Az előadásból kiderült, hogy 2014-től jelentősen nő az oktatás, képzés és ifjúság támogatására rendelkezésre álló uniós pénzügyi keret. A keretprogram hat kiemelt célja közül az egyik a nyelvek oktatásának és tanulásának, illetve a nyelvi sokszínűség támogatása. Ezen a támogatási kategórián belül lehetőség nyílik majd a regionális és kisebbségi nyelvek támogatására is.

Az ülés keretében Gál Kinga bemutatta azt a kiadványt, amelyet a munkacsoport két és fél éves tevékenységéről, munkatársaival együtt készített. A könyv részletezi annak az intézményközi kapcsolatrendszernek a kialakulását, amely az elmúlt két éves munka egyik eredménye. Ennek keretében összekötötték azokat a releváns nemzetközi intézményeket – többek között az Európa Tanács szakosított szerveit, az ENSZ Kisebbségi Főbiztosát, az Alapjogi Ügynökséget, akadémiai kutatóintézeteket és kisebbségi szervezeteket – amelyek aktívan tevékenykednek a nemzeti kisebbségekért és regionális nyelvekért Európában. A kiadvány továbbá elemzi azokat a fő kérdéseket és problémaköröket, amelyek a nemzeti kisebbségek, nemzeti közösségek és kisebbségi nyelveket érintik a XXI. század elején. A könyvet olvasva mindenkinek világossá válhat, melyek ezen közösségek problémái, és melyek azok a lehetőségek, amelyek ezek kezelésére rendelkezésre állnak az Európai Unióban.

Az ülés második felében került sor a munkacsoport szokásos vezetőségi váltására. A parlamenti gyakorlatnak megfelelően az ötéves törvénykezési ciklus felénél leköszönt a testület eddigi néppárti-liberális vezetése. A munkacsoport tagjai nagyra értékelték Gál Kinga néppárti és Carl Haglund liberális képviselő munkáját, akik 2009 második felétől töltötték be ezt a pozíciót. A következő két és fél évben szocialista-zöld vezetése lesz a munkacsoportnak. Gál Kinga a testület néppárti alelnökeként folytatja tovább munkáját. A Gál Kinga két és fél éves elnöki tevékenységének köszönhetően a munkacsoportot sikerült az európai kisebbségvédelem központi, megkerülhetetlen pontjává tenni. 

A Kisebbségi Munkacsoport munkáját bemutató könyv letölthető INNEN.