Blog

Transzatlanti kereskedelmi partnerségi megállapodás: az Európai Parlament leszavazta a vitatott ISDS vitarendezési mechanizmust

Transzatlanti kereskedelmi partnerségi megállapodás: az Európai Parlament leszavazta a vitatott ISDS vitarendezési mechanizmust

2015. 07. 08.

A Transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről (TTIP) elfogadott EP-határozat áttörés, mert a sokat vitatott ISDS mechanizmus elvetését kéri az unió nevében tárgyaló Európai Bizottságtól. E helyett egy olyan konfliktus-rendezési rendszert támogat az EP, amelynek tiszteletben kell tartania a nemzeti joghatóságok döntéseit, és a viták nem akadályozhatnák a tagállamok közpolitikai célkitűzéseit. A szöveg szerint „magánérdekek nem áshatják alá a közpolitikai célokat”.
 
"Sokakban keltett kétséget és félelmet, hogy egyes multinacionális vállalatok perelhetnék az államokat egyes közérdekű politikai döntések, jogszabályok számukra kedvezőtlen hatásai miatt. Ilyen perek például ma is folynak Magyarország ellen francia cégek részéről amerikai bíróságok előtt az Erzsébet utalványok ügyében. A határozat szerint ha a megállapodás végső szövege ilyet tartalmazna, az EP nem támogatná azt. A most elfogadotthoz hasonló alternatív, a nemzeti szuverenitást nem sértő vitarendezésre magam is tettem módosító javaslatokat a vita során. Véleményem szerint az európai és amerikai rendes bírósági rendszer a leginkább fejlett a világon, képes lesz megbirkózni a vitákkal, anélkül, hogy kétségbe vonná a nemzeti parlamentek és kormányok jogát a szuverén jogalkotásra" – mondta Szájer József fideszes politikus.
 
A Fidesz-KDNP EP-képviselői üdvözlik, hogy ebben a kérdésben saját pártcsaládja, a néppárt, elmozdult a helyes irányba és támogatta a kompromisszumot. Az EP-ben a kommunista, a szélsőjobboldali és a zöld képviselők szavaztak a kompromisszum ellen.
 
Az Európai Parlamentben kiélezett vita tárgya a TTIP tervezetének több más eleme. A hazánk számára is fontos GMO-mentesség ügyében már korábban egyértelmű, számunkra kedvező állásfoglalást tett az Európai Parlament.
 
"A személyes adatok védelmének kérdése is kedvezően alakul, mely az emberek és vállalatok online tevékenysége és adatainak biztonsága szempontjából az EP szigorú feltételeket támaszt a most elfogadott határozatban. A tárgyalások folynak, a végső tervezet nem ismert, de minden tagállam, így hazánk is önálló döntést hozhat majd, hogy támogatja-e a megállapodást, és eldöntheti, hogy érdekeinek megfelelő tervezet készült-e. A Fidesz KDNP EP-képviselői a teljes szerződésszöveg ismeretében tudják csak kialakítani végső álláspontjukat a megállapodásról" – hangsúlyozta Szájer.