Blog

A kvótarendszer nem megoldás

A kvótarendszer nem megoldás

2015. 09. 08.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke, strasbourgi plenáris felszólalásában rámutatott: az egész kötelező kvótarendszer minden nappal, minden egyes eltérített menekült továbbvándorlásával megbukhat. Sajnos az elmúlt napok szomorú történései rámutattak arra is, hogy mire képesek a menekültek, ha nem azt kapják az Uniótól, amire vágynak. Az egész történet menekültek és hatóságok, s természetesen a tagállamok egymás közötti napi szintű, több tízezres nagyságrendű, végtelen ide-oda telepítgetéséből fog állni, mindezzel megnehezítve polgáraink hétköznapjait.
 
A fideszes EP-képviselő szerint az Európai Unió elvárja Magyarországtól a szabályok betartását, ehhez segítséget persze csak minimálisat ad. „Sokszor csak kritizál, és még rontja is a helyzetet a migránsok bátorításával. Visszautasítjuk azokat a kritikákat, hogy Magyarország nem hajlandó kivenni a részét a probléma kezeléséből, csak körbe kell nézni, a népvándorlási hullám teljes súlyát jelenleg 5-6 tagállam viseli, köztük Magyarország” – emelte ki a néppárti képviselő.
 
A fideszes politikus szerint a kialakult helyzetért az EU eddigi elhibázott bevándorláspolitikája okolható. Szavai szerint ez a politika oda vezetett, hogy számos tagállam óriási migrációs hullámnak van kitéve. „Úgy csinálni valamit, mintha valami történne, mintha egy problémára megoldás születne, miközben ez az ún. megoldás nem más, mint a probléma tovább bonyolítása. A történet kísértetiesen hasonlít a görög helyzet kezelésére. Annak sem látszik a végső kimenetele. Maradjunk tehát realisták: a migránskérdés kezelése során nincs szükség az EU által tervezett kvótarendszerre, mert az csak álmegoldást jelent!" – tette hozzá az EP alelnöke.
 
A néppárti képviselő megerősítette, hogy Magyarország minden lehetséges törvényes eszközzel védi Európa schengeni határait és betart minden dublini és schengeni szabályt, s ezt várja el a többi európai tagállamtól is. „A felelőtlen nyilatkozatoknak véget kell vetni, a határainkat meg kell védeni, mert ha ezt nem teljesítjük, Schengen forog veszélyben” – zárta felszólalását Pelczné Dr. Gáll Ildikó.