Becsey Zsolt az adózási politikáról

A mai napon tárgyalta az Európai Parlament az adózási politikáról készített jelentést. A témában felszólalt Becsey Zsolt (Fidesz), Európai Néppárti Képviselő, aki kiemelte, hogy az adózási politika fő célja az infláció leszorítása, és a versenyképesség megőrzése legyen.

Becsey Zsolt felszólalásában hangsúlyozta, hogy ezzel a jelentéssel igent mondunk az élőmunka segítésére, a kis- és középvállalkozások támogatására, ami munkahelyeket teremt. Valamint segítjük az Európai Uniót, hogy megbirkózzon a demográfiai kihívásokkal. Fel kell venni a versenyt az EU-n kívüli tagállamokkal is, hogy megőrizzük versenyképességünket.

A képviselő úr ezek után kiemelte, hogy nemet kell mondani arra, hogy az egészségügy és a környezetvédelemre hivatkozva túladóztassuk magunkat. Figyelembe kell venni, hogy az Európai Unió nagyon sokszínűvé vált, sok a felzárkózó ország. A közös társasági adóalap harmonizációjával kapcsolatban Becsey Zsolt rámutatott, hogy nem lenne szerencsés, ha a minimális ráta kerülne bevezetésre, valamint, ha az új tagállamokból való profitkiszivattyúzásra ösztönözne „Baj lenne, ha az egyes cégek keleti tagállamokban található leányvállalatinak nyereségét, nem az adott tagállamban fektetnék be, hanem visszaáramoltatnák az anyaállamba – mondta Becsey.”

Felszólalása végén Becsey Zsolt üdvözölte az Európai Bizottság törekvését a csalás elleni küzdelem terén. Kiemelte, hogy a legfontosabb a gazdaság kifehérítése és a bűnözés elleni fellépés, ezért is ellene van annak, hogy a jövedéki adózásnál csak a minimum szintet emeljék, a magas adóztatású országoknak is el kell indulni a konvergencia irányába.