Migráció

Migrants and refugees sit on a rubber boat before to be rescued by the ship Topaz Responder run by Maltese NGO Moas and Italian Red Cross off the Libyan coast in the Mediterranean Sea, on November 5, 2016 off the coast of Libya. / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Meg kell állítani a migrációból hasznot húzó embercsempészetet!

2017. 10. 25.

“Az embercsempészet felszámolásához az illegális migrációt az Unió határain kívül kell megállítani” – mondta Gál Kinga fideszes EP-képviselő az illegális bevándorlásról és a Földközi-tenger térségében zajló embercsempészet elleni küzdelemről folytatott vitában ma az Európai Parlamentben. „A jelenlegi és a most kidolgozás alatt levő menekültügyi rendszer az embercsempészek malmára hajtja a vizet. A kötelező kvóták szerinti szétosztást ugyanis az Unióba való meghívásként értelmezik az illegális bevándorlók százezrei” – hangsúlyozta Gál Kinga.

 

Az Európai Parlament a vita során külön figyelmet fordított a Földközi-tenger térségében zajló embercsempészetre, hiszen mára már köztudottá vált, hogy az illegális migrációt elősegítő embercsempészet még a drogkereskedelemnél is nagyobb üzletté nőtte ki magát az elmúlt években. Gál Kinga szerint ez a jelenség csak akkor állítható meg, ha olyan hatékony menekültügyi rendszer kerül kidolgozásra, amely még az Unió határain kívül lehetővé teszi az illegális gazdasági bevándorlók szétválasztását a valóban menekültstátuszra jogosultaktól. „Kristálytisztává kell tenni, hogy csak a valódi menekültek léphetnek be az Unió területére. Minden más megoldást az EU-ba való meghívásként értelmeznek az illegális migránsok százezrei” – hangsúlyozta az Európai Néppárt alelnöke.

A politikus a vitában elmondta: „A menekültközpontokat az EU határain kívül kell felállítani, ahol lehetővé kell tenni a menedékjog iránti kérelmek feldolgozását. Közben pedig mindenek fölött védenünk kell az Unió külső határait, és ebben pénzügyileg is segítenünk kell a külső határokat védő tagállamokat, különben további emberéletek válnak a tenger vagy a sivatag áldozatává. Csak így számolhatjuk fel a migrációs válságból egyre többet profitáló embercsempészek üzleti modelljét és növekvő befolyását”.